Kommunestyremøtet i Bindal har i dag behandlet saken "Kommunereform - fakta- og beslutningsgrunnlag". I denne saken innstilte rådmann Knut Toresen på at Bindal kommune går i dialog med Vikna kommune og Nærøy kommune. Dette for å arbeide fram et grunnlag for at Bindal kommune slås sammen med Vikna og Nærøy fra 01. januar 2020.

Respekterer ulike meninger

Da ordfører Britt Helstad (Ap) tok ordet i saken gjorde hun det klart at dette var noe hun hadde tenkt grundig over.

- Jeg har tvilt meg frem til det som er rett for Bindal, nemlig å bestå som egen kommune. Det er betryggende at den nye regjeringen ikke får flertall på Stortinget. Dette gir rom for at vi kan begynne å puste med magen. I de siste årene har alt vært i spill. Jeg sier ikke at det er over, men det gir forhåpentligvis noen pusterom. Jeg har hele tiden vært klar på at Bindal vil søke reversering. Jeg vil sende en takk til Venstre og de andre regjeringspartiene som har bidratt til at Bindal er løst fra tvangsvedtaket. Dette er ikke noe jeg har fått til alene, men nå står vi i hvert fall sammen, sier Helstad.

Hun medgir at hun ble svært overrasket da telefonen kom om at KrF hadde sørget for det flertallet som trengtes for at tvangsvedtaket om sammenslåing av Bindal, Leka, Nærøy og Vikna ikke lenger var gjeldende.

- Vi er fri som fuglen, kunngjorde Helstad før hun samtidig understrekte at hun har respekt for at ikke alle i Bindal deler hennes syn om at de bør bestå som egen kommune. Derfor ønsker hun at det skal holdes en rådgivende folkeavstemming i kommunen der også 16-åringene får delta.

- Jeg ønsker at vi skal ta opp til diskusjon om vi skal ha folkeavstemming. Det er klart det er utfordringer, men utfordringer ville vi fått også i en ny kommune. Jeg håper vi sammen kan komme frem til det som er best for Bindal, sier Britt Helstad.

Vil se på fylkesgrensa

Elin Lian (SV) mener det er viktig å se på fylkestilhørighet dersom Bindal skal være egen kommune.

- Jeg tror det er på tide at vi tar stilling til fylkestilhørighet. Vi kunne søkt om samarbeid med Nærøy og Vikna. Nå er det ikke tvang lenger, men vi kan søke på frivillig grunnlag, sier Lian.

Petter Bjørnli (H) mener det er på høy tid det ble en skikkelig diskusjon om kommunesammenslåing. Han mener også at politikk er blitt for personlig.

- Jeg har hele tiden tatt politikk for politikk. Når den begynner å bli personlig, så blir det feil. Jeg er personlig veldig engasjert i dette. Jeg synes saksfremlegget rådmannen fikk anledning til å komme meg var veldig bra. Han blir sett på som en nøytral person som sitter med fakta. Alle faglige instanser sier at utfordringene til Bindal blir veldig store, sier Bjørnli.

Han la frem en rekke punkter han mener vil gi kommunen utfordringer fremover dersom de ble stående alene. Posisjonen mente Bjørnli svartmalte situasjonen.

- Jeg har ingen motstand mot å ha en rådgivende folkeavstemming. Jeg blir litt overgitt over Høyre. Så mye svartmaling oppfordrer virkelig ikke folk til å komme til Bindal når man er bekymret for alt som er sagt. Jeg tror Facebook er misbrukt så jeg har ikke turt å være med på dette. Nå er det gjort en kjempejobb for reversering, ikke minst fra ordfører. Nå fikk vi det vi ønsket, i hvert fall oss som ikke ønsket tvangssammenslåing. At vi har mer å rutte med i en storkommune, ser jeg ikke. Jeg har aldri vært i tvil om at vi bør stå alene, sier Magne Paulsen (Ap).

- Jeg synes at det er pussig når man legger frem fakta i saken som kommer fra rådmannens utredning så blir man beskyldt for å svartmale. En av grunnene til at jeg ønsker å få frem fakta er for at innbyggerne skal få et beslutningsgrunnlag. Derfor har jeg brukt Facebook på godt og vondt. Vi må ta hensyn til fakta. Vi er ikke spåmenn, understrekte Bjørnli.

Han sier videre at han forventer at det blir lagt frem et reelt prosjekt slik at bindalingene får se hva det reelt innebærer å bestå som selvstendig kommune.

- Jeg forventer at bindalingene har et best mulig grunnlag å forholde seg til før vi eventuelt skal ha en folkeavstemming, sier Bjørnli som understreket at en beslutning måtte fattes på faktagrunnlag og ikke følelser.

Rådmann Knut Toresen understrekte at budsjettet som er utarbeidet for 2018 er gangbart selv om de består som egen kommune, men at økonomiplanen for 2018-2021 må justeres.

Det ble en lang debatt i kommunestyret i Bindal om de skal være en selvstendig kommune eller ikke. Nå ønsker politikerne folkeavstemming. Her står Aps Magne Paulsen på talerstolen.

Det blir folkeavstemming

Etter en lang debatt i kommunestyret fremmet Arbeiderpartiet et forslag. Ap ønsker at det skal holdes en rådgivende folkeavstemming mandag 26.februar. Alle innbyggerne som fyller 16 år i løpet av 2018 gis stemmerett under folkeavstemmingen. Rådmannen bes samtidig om å utforme en stemmeseddel som skal godkjennes av formannskapet.

Etter et gruppemøte la Ap til et nytt punkt 4. Her heter det at det skal nedsettes et arbeidsutvalg som består av et utvidet formannskap som skal utarbeide et faktagrunnlag som ligger til grunn før folkeavstemming avholdes.

Venstre la også frem et alternativt forslag, mens SV trakk sitt forslag. Da det var tid for avstemming var det sterk uenighet om hvordan denne skulle gjennomføres. Derfor ble det bedt om et felles gruppeledermøte som kom frem til et felles forslag til vedtak. Her ble det foresått at det holdes en rådgivende folkeavstemming, men at det ikke settes en dato for dette. Stemmerett for alle som fyller 16 år i 2018 og at rådmannen utarbeider en stemmeseddel som skal godkjennes av et utvidet formannskap. I tillegg to punkter om at det nedsettes et arbeidsutvalg som skal utarbeide et faktagrunnlag og at det holdes folkemøter før det skal være folkeavstemming.

16-åringene får stemme

Etter flere timer debatt ble det klokken 13. 35 holdt en votering i saken. Først ble det stemt over rådmannens innstilling. Kun 6 stemte for rådmannens innstilling, 11 mot. Så ble det omforente forslaget fra partiene tatt opp punktvis til votering.

1. Det avholdes rådgivende folkeavstemming 26.02.18.

2. Det gis stemmerett til dem som i løpet av valgåret fyller 16 år.

3. Rådmannen gis i oppdrag å utforme stemmeseddel som skal godkjennes av formannskapet med Bindal SV og Bindal V tilstede.

4. Det nedsettes et arbeidsutvalg som består av et utvidet formannskap. Arbeidsutvalget skal utarbeide et faktagrunnlag som ligger klart før folkeavstemming avholdes.

5. Bindal kommune avholder folkemøter før avstemming avholdes.

6. Folkeavstemmingen avholdes i henhold til punktene 1-14 i rådmannens saksutredning.

Alle punktene ble enstemmig vedtatt bortsett fra punkt 2. Når det gjelder stemmerett til alle som fyller 16 år i 2018 ble dette vedtatt mot 5 stemmer.