Senterpartiets Dag Christer Brønmo (Sp) la frem en interpellasjon for kommunestyret i Bindal torsdag angående stortingets vedtak om tvangssammenslåing av Bindal, Vikna, Leka og Nærøy. Han la frem et forslag om at Bindal kommune sender en søknad til Stortinget ved kommunal- og forvaltningskomiteen om reversering av dette vedtaket.

Hva skjer om renta øker?

Dette forslaget utløste en diskusjon i kommunestyret. Først ut på talerstolen var Høyres Petter Bjørnli.

- Hvilke prosesser har vi hatt i Bindal egentlig? Vi har prøvd samarbeid nordover, men de gangene vi sett sørover har det ikke vært mulig å få dette til. Hvor ligger ansvarligheten i dette. Vi har fått presentert hvordan det blir. Jeg har spurt hvordan dere ser for dere å kutte i tjenestetilbudet fremover. Vi ser at legevaktordningen står for fall. Med et uforandret rammetilskudd blir vi nødt til å bruke fondsmidler før vi så må drive i underskudd. Vi ligger spesielt til i Bindal, det er langt uansett om vi skal slå oss sammen i nord eller i sør. Hvis vi er heldig blir det ikke nedgang i folketallet, vi har en målsetting om å øke folketallet, men i stor grad er dette basert på bosetting av flyktninger. Hva skjer den gangen renta snur når vi øker gjeldsbyrden, ville Bjørnli vite.

Senterpartiets Dag Christer Brønmo mener Bjørnli bruker argumentet økonomi for det det er verdt.

- Men det er ikke verdt noe. Gjelden per hode er den samme om vi står alene eller om vi er i en storkommune, understreket han.

Venter på komiteens innstilling

Bjørnli er overbevist om at det ikke ville blitt en tvangssammenslåing av disse kommunene, om det hadde vært en demokratisk prosess i Bindal på forhånd.

Arbeiderpartiets Ruth Skjelsvik viser til at Bindal tidligere har fattet to enstemmige kommunestyrevedtak og hun understreker at det vil bli krevende for Bindal uansett om de blir stående alene eller sammenslått.

- Per i dag forholder vi oss til Stortingets vedtak. Til forslaget fra Sp vil jeg si at medlemsmøtet i Ap har diskutert kommunereform. På bakgrunn av denne uttalelsen vil vi støtte forslaget som er fremmet av Brønmo. Jeg synes det er helt korrekt at vi venter på komiteens innstilling, sier Skjelsvik.

Under avstemmingen stemte SV, V og Høyres tre representanter mot forslaget til Sp som ble vedtatt.

Folkeavstemming

Dersom kommunal- og forvaltningskomiteen den 30. november legger frem en innstilling om fortsatt tvangssammenslåing av Bindal og de tre øvrige kommunene, vil rådmann Knut Toresen legge frem en innstilling 14. desember som skal ligge til grunn for en reverseringssøknad. Dersom denne reversjonssøknaden antas og godkjennes av Stortinget, ber kommunestyret om at det avholdes folkeavstemming som skal være rådgivende til kommunestyrets behandling.