Torstein Appfjell er fortsatt i sjokk etter ulykken som fant sted ved Søbergvatnet i Bindal kommune. Han er leder i Jillien-Njarke reinbeitedistrikt og var i området, men så ikke at reinflokken raste utfor stupet. Ifølge Appfjell var det ingen som var øyenvitne til denne hendelsen som tok livet av 130 reinsdyr mandag.

Flest drektige simler omkom

Appfjell var på en annen kant og samlet rein som skulle fra vinterbeite på kysten til sommerbeite i innlandet. Han reagerte på at de som samlet flokken på den andre kanten aldri kom frem. Han bestemte seg for å se etter dem. Dermed ble han vitne til en nestenulykke med en snøscooter involvert.

- Jeg så at de holdt på med resten av flokken og at han begynte å skli med snøscooteren og renne utfor, forteller Appfjell om føreren av snøscooteren som berget livet ved å kaste seg av i siste liten.

Det var først da de så etter snøscooteren de oppdaget at flere rein hadde sklidd utfor samme kant. Rett nedenfor dette berget var fem rein i live, men de hadde brukne bein og måtte avlives.

Fylkesmannen, Mattilsynet og Statens naturoppsyn var på befaring på ulykkesstedet onsdag for å registrere tapet. Appfjell hadde på forhånd anslått tapet til mellom 80 og 100 rein.

- Tallet steg. Det dreier seg om godt over 130 rein. I hovedsak var dette drektige simler som døde. Det er en produksjon som er borte og det vil ta mange år før vi kan klare å være oppe på samme nivå igjen. Det er en bekymring for hvordan vi skal klare oss videre, sier Appfjell.

En stor tragedie

Han tar fortsatt til tårene når han tenker på all reinen som omkom på dramatisk vis.

- For oss som reineier er dette en katastrofe. Vi elsker våre dyr, nesten høyere enn alt annet. Dette er en tragedie, i tillegg har vi det økonomiske i dette. Jeg var også vitne til en nestenulykke. Det ville vært fullstendig katastrofe om det også hadde gått et menneskeliv, sier reineieren.

I ettertid kan de søke erstatning etter dette omfattende tapet. Derfor var en representant fra fylkesmannen i Nordland på befaring på stedet i går for å dokumentere tapet.

- Det neste er i forhold til kadavrene, hva som skal gjøres med disse. Siden dette skjedde i Bindal er det Bindal kommune som skal håndtere dette, sier Appfjell.

Det er fortsatt en stor reinflokk igjen som skal føres til sommerbeite der simlene skal kalve.

- Dette er det største enkelttapet vi har hatt. Vi har opplevd at 70 dyr døde i en enkeltpåkjørsel på jernbanen. Dette her er helt klart en stor psykisk belastning, medgir Torstein Appfjell.

Rapporterer til politiet

Naturoppsynsmann Carl Norberg hos Statens naturoppsyn var også på befaring onsdag på oppdrag fra politiet.

- Hvordan var terrenget på ulykkesstedet?

- Dette skjedde ved sørenden av lille Søbergvatn. Det var et lavt berg med en stor ur under. Flyttveien kommer normalt ned lille Søbergvatn bare 100 meter på siden av dette berget. Flokken som gikk utfor måtte ha gått litt for langt. Det er flatt der oppe, men litt uforutsigbart for alle som står der og med et parti som var veldig glatt. Flokken må ha kommet ut på isen og bare sklidd utfor, tror Norberg.

Han har base på Trofors og ferdes mye i fjellene med snøscooter.

- Dette gir en støkk i alle oss som jobber i fjellet med scooter. Stedet med is ville jeg uten betenkeligheter ha kjørt selv også. Jeg kjørte i området selv i går og det var ikke is noen andre steder, forteller Norberg.

Han mener det var veldig vanskelig å forutse at noe slikt skulle skje og er ikke i tvil om at dette var en ulykke.

- Nå skal jeg skrive en rapport til politiet ut fra hva de har bedt om av opplysninger, avslutter Carl Norberg.