– En reineiers verste opplevelse, sier Torstein Appfjell, leder i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt til NRK.

Klamret seg fast

Han selv ble vitne til tragedien fra helikopteret han satt i. En person på snøscooter berget så vidt livet ved å klamre seg fast mens snøscooteren og reinflokken skled utfor stupet.

Mandag holdt reinbeitedistriktet i Bindal kommune i Nordland på med reinflytting fra vinterbeite til sommerbeite da dyretragedien skjedde.

– Reinflokken havnet i en skrent med bare blank is. Dyrene har tydeligvis mistet fotfestet og falt utfor. Resultatet var at et stort antall dyr slo seg i hjel, sier han til NRK.

Appfjell forteller at det er mye is i området og bratte fjell.

– Rundt 80–100 er antatt døde etter fall fra stupet, sier han.

Politietterforskning

Ifølge NRK er Appfjell er på vei opp til ulykkesstedet sammen med en representant fra Fylkesmannen for å kartlegge situasjonen og dokumentere omfanget. Det har ikke lyktes BAnett å få tak i Appfjell per telefon.

Lensmann Erik Stovner i Bindal, Vikna og Nærøy sier de er kjent med ulykken.

- Vi skal etterforske denne saken og setter i gang med dette nå. Foreløpig vet vi lite, sier Stovner til BAnett.

Hege Osen, seksjonssjef i Mattilsynet avdeling Helgeland, sier hun først ble kjent med denne saken da hun hørte om dette på radioen i dag.

- Skal Mattilsynet varsles om slike hendelser?

- Jeg håper vi blir varslet ettersom vi vil ta prøver til et prøvetakningsprogram i forhold til CWD, sier Osen og viser til Chronic Wasting Disease (CWD) som ble påvist i Norge for første gang i 2016, på norsk villrein.  Dette er en overførbar prionsykdom som rammer sentralnervesystemet hos hjortedyr og forårsaker gradvis tap av nerveceller i hjernen.

Torstein Appfjell sier at det er mye is og bratte fjell i området.