En mann fra Bindal er i Brønnøy tingrett dømt til 24 dager ubetinget fengsel for ruspåvirket kjøring og kjøring uten førerkort.

Dømt et halvt år tidligere

Det var i april i år ved Ullevål sykehus i Oslo mannen ble stanset da han kjørte en personbil. Politiet hadde i forkant fått melding om at flere rusede personer var i ferd med å sette seg inn i en bil og skulle til å kjøre.

Han hevdet da at han hadde gyldig førerrett, og at en blodprøve ville gi utslag på cannabis, fordi han skulle ha røkt det et par dager tidligere. Dette skulle vise seg å ikke stemme på flere punkter.

For det første ble han i oktober 2015 dømt for ruspåvirket kjøring og kjøring uten førerkort. For det andre viste blodprøven at han var påvirket av amfetamin, metamfetamin og Oazepam, et legemiddel. Bare amfetamin- og metamfetamin-mengdene var over straffbarhetsgrensen for ruspåvirket kjøring, og tilsvarte mer enn 0,5 i alkoholpromille, ifølge Folkehelseinstituttet.

Betinget til ubetinget

Normalt straffes en slik ruspåvirkning under kjøring med betinget fengsel, men siden mannen tidligere er dømt til betinget fengsel for et likedan forhold, ble mannen dømt til ubetinget fengsel. Dommen fra oktober 2015 er anket til lagmannsretten, men da ikke over skyldspørsmålet, som tingretten regner som rettskraftig avgjort.

Domfelte erkjente forholdene i retten, og saken gikk som tilståelsesdom.

I tillegg til den ubetingede fengselsstraffen dømmes han til en bot på 25.000 kroner, og fradømmes retten til å ha førerkort «for alltid».

Mannen erklærte i retten at han tok betenkningstid.