Brønnøy og omegn akevittforening ble stiftet 22. februar 2008. Ti år og to dager senere var et 30-talls akevittvenner samlet til årsmøte og jubileumsmiddag på Hildurs urterarium lørdag kveld.

Årsmøtet i Brønnøy og omegn akevittforening. Foto: Jøran Horn

- Vi startet årsmøtet med ett minutts stillhet for å minnes våre to styremedlemmer Berit Rødhyll og Wiggo Flostrand, som så alt for tidlig gikk bort i fjor, sier Ruth Midtskog.

Ser tilbake på et tøft år

Sammen med de to gjenværende i styret, Bente Flostrand og Knut Saur, har hun drevet foreningen videre. I sin årsmøtetale redegjorde Midtskog for et tøft år.

- Akevittforeninga var Berits hjertebarn og hun levde og åndet for foreninga. Da Berit døde hastig, uventet og uten forvarsel 1. mai, sto Bente, Knut og jeg helt lamslått tilbake.

Berit og mannen Jarle grunnla foreningen. Åtte medlemmer deltok på stiftelsesmøtet. Medlemstallet i jubileumsåret er 111.

- Berit hadde jo det meste i hodet, hadde et enormt nettverk og en PC som vi ikke kom inn på. Som om ikke det var nok så døde Wiggo 30. juni etter en tids sykdom - og Bente mistet sin kjære mann.

- Vi tre som var igjen i styret har gått igjennom en tøff tid, men har prøvd å holde hjulene i gang. Vi har fått veldig god hjelp av Berits datter Heidi, som kunne gi oss svar på mye av det vi lurte på. Likeså fikk vi Hilde Rasch med oss på laget. Det har vært til god hjelp da hun satt i styret ved oppstarten, sier Midtskog.

Følelsesladet hurtigrutetur

Til tross for et vanskelig år kan foreningen også se tilbake på gode stunder og vellykkede arrangementer.

- I august arrangerte vi en reise i akevittens verden sammen med Eidsiva akevittforening ombord hurtigruteskipet Midnatsol. Turen gikk fra Tromsø til Bergen med over 80 akevittvenner, sier Midtskog.

Vellykket relansering

Takket av med en skål

På årsmøtet takket hun og de gjenværende i styret for seg etter seks års tjeneste. Og hva var vel mer passende enn å gjøre det ved å utbringe en skål for foreningens grunnlegger.

- Jeg tror nok Berit sitter der oppe på en ledestjerne med sitt presidentkjede og en akevitt, og følger med oss i kveld. Det finnes nok livets vann der også. Vi minnes hennes store engasjement for vår akevittforening, sier Midtskog.

Berit Rødhyll tok imot 58 tilreisende gjestenr til Helgelandsopplevelser i 2015 Foto: Jøran Horn

Presidentbesøk og nytt styre

Presidenten i Norske akevitters venner, Atle Minothi, var spesielt invitert.

- Han tok turen fra Oslo sammen med kjæresten, og hadde med seg en hilsen til årsmøtet. I tillegg holdt han et foredrag om akevittens spennende historie, forteller Midtskog.

President i Norske akevitters venner Atle Minothi. Foto: Aina Solbakken

Hilde Rasch ble valgt til ny president. Med seg i styret har hun Kai Rande, Tove Nordås, Tor Berg og Terje Mathisen, med Ruth Midtskog som vara.

- Jeg var med på opprettelsen for ti år siden, og synes det er viktig å videreføre foreningen. Vi skal fortsette med de tradisjonelle arrangementene og ha det hyggelig sammen med god mat og drikke også i årene som kommer, sier Hilde Rasch.

Det nye styret består av fra venstre Ruth Midtskog (vara), Kai Rande, Tor Berg, Tove Nordås, leder Hilde Rasch og Terje Mathisen (ikke tilstede). Foto: Jøran Horn