Det har stormet rundt det sittende styret i Norges cykleforbund og president Harald Tidemann Hansen etter VM i Bergen i fjor høst. Folkefest og sportslig suksess ble totalt overskygget av en økonomisk katastrofe med underskudd på flere titalls millioner kroner.

På et ekstraordinært ting 20. januar ble et forslag om å kaste det sittende styret nedstemt. Før det hadde Tidemann Hansen varslet at han kom til å gå av på det ordinære forbundstinget.

Ønsker profesjonalisering av styret

Får valgkomiteen det som den vil blir Jan-Oddvar Sørnes fra Nordhus valgt til ny president på forbundstinget i Tønsberg helgen 10.-11. mars. Leder i valgkomiteen Øystein Lægreid sier at de har jobbet med å sette sammen et sterkt lag under Sørnes' ledelse. Lægereid trekker fram hans sterke faglige kompetanse innen organisasjon og ledelse, hans allsidige erfaring fra prosjekt- og teamarbeid, i inn og utland, samt styreerfaring fra privat og offentlig virksomhet.

– Vi har forsøkt å sette sammen et forbundsstyre med kompletterende egenskaper og erfaring. I vårt forslag har vi både jurister, økonomer, rene ledere, prosjektledere og personer som innehar sykkelrelatert erfaring fra både utøver/trener- og arrangementssiden, sier Lægreid til Sykkelmagasinet.no fredag.

Sørnes er leder i Bodø cycleklubb og Norges cykleforbund region nord, og har flere verv i idretten. Til daglig er han professor ved Nord Universitet i Bodø.

Han mener VM-smellen viser at det er på høy tid å profesjonalisere styret.

- Det er åpenbart at man har manglet den grunnkompetansen som er nødvendig for å lede en bedrift, som sykkelforbundet faktisk også er. Vi trenger sykkelkompetanse, men jeg er overbevist om at vi må få inn folk med lederkompetanse og faglig kompetanse innen økonomi, jus, human resources og mediehåndtering, sier Sørnes.

- Grasrotas kandidat

Han kan vise til en bred og solid akademisk CV. Den toppes av en doktorgrad fra NTNU innen organisasjon, administrasjon og ledelse. Han har også en bachelor innen journalistikk og en master innen medieledelse, begge fra USA.

- Jeg har egentlig ikke hatt presidentambisjoner, men ble løftet fram av grasrota. Jeg mener jeg kan bidra med den faglige kompetansen som trengs innen økonomi og ledelse, og samtidig være forsonende, ettersom jeg ikke har noen bindinger til de største miljøene. Jeg har også fått tilbakemelding på at folk har lagt merke til dialogkompetansen min, sier brønnøyværingen.

CV-en inneholder også flere bøker og publikasjoner, samt undervisning i flere fag, blant annet organisasjon og ledelse, krysskulturell kommunikasjon, international business, mediehåndtering og kriser. Han har vært med å utvikle internasjonale mastergrader, laget tilpassede opplegg for næringslivet og gjort omfattende oppdragsforskning. Han har også erfaring fra styrearbeid i privat og offentlig sektor.

Får bred støtte

Sykkel-Norge består av 30.000 medlemmer i 290 klubber som er delt inn i syv regioner. Det er to kraftsenter. Ett på Østlandet med miljøene i Oslo, Ringerike, Asker og Bærum. Det andre er på Vestlandet med Stavanger-miljøet i spissen.

Nord-Norge har markert seg sterkere og sterkere de siste årene. NM på Andøya i 2006 ble spiren til Arctic Race of Norway. Sørnes var sentral da Bodø cykleklubb arrangerte NM i 2016 og veteran-NM i fjor.

- Jeg har to motkandidater. Én fra Asker og én fra Stavanger. Seks av syv regioner har signalisert støtte til meg. De kan ikke diktere hva klubbene skal stemme, men lojaliteten er normalt stor, sier Sørnes.

Han tar ingenting for gitt, men er klar for å brette opp ermene og gjøre dugnadsjobben som trengs for å rette opp skuta, dersom han blir valgt.

- Presidentvervet burde nok vært en full stilling som i de fleste andre forbund. Det er bare kompensert tilsvarende grunnbeløpet i folketrygden (93.634 kroner i 2018). Men jeg er på en plass i livet nå der jeg kan prioritere tid til dette og ønsker å gjøre en solid jobb for sykkelsporten, sier Sørnes.

Grunnlaget ble lagt i Sport-71

Av egne sykkelmeritter kan han vise til deltakelser i Birken og styrkeprøven. Under oppveksten var det friidrett som fenget mest. Som utvekslingsstudent i USA i 1985 tok han sølv og bronse på henholdsvis 800 meter og én engelsk mile (1.609 meter) i delstatsmesterskapet i Idaho.

- Grunnlaget for idrettsinteressen min ble lagt på Nordhus og i Sport-71, der mange dyktige ildsjeler la til rette for variert aktivitet og var gode forbilder, sier Jan-Oddvar Sørnes.