Det melder Statoil i en pressemelding.

Ifølge Statoil er plattformen «Aasta Hansteen» noe utenom det vanlige.

– «Aasta Hansteen» er Norges første og verdens største plattform i sitt slag. Spar-plattformen blir i disse dager ferdigstilt i Digernessundet ved Stord, men på kvinnedagen tar vi en liten pause i arbeidet for å holde en navneseremoni, skriver Margareth Øvrum, som er konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Ifølge henner er ikke datoen, 8. mars, tilfeldig valgt. Aasta Hansteen, født 10. desember 1824, var en kvinnesaksforkjemper, så vel som maler og forfatter.

Ifølge Øvrum kan man se frem til det mest spektakulære slepet av en plattform til havs siden «Troll A» på midten av 90-tallet.

Feltet skal driftes fra Harstad, forsyningsbasen er i Sandnessjøen og helikopterbasen er lagt til Brønnøysund.

Ifølge pressemeldingen starter reisen nordover til feltet i Norskehavet tidlig i april. Feltet er drøyt 300 kilometer vest av Bodø og 140 kilometer nord for Norne. Sammen med rørledningen Polarled åpner Aasta Hansteen en ny gassregion i Norskehavet for eksport av gass til Europa. Mot slutten av året starter gassleveransene opp, og parallelt vil det letes videre i området, heter det der.

– Aasta Hansteen skriver norsk og nordnorsk industrihistorie og viser tydelig Statoil og Norges betydning som pålitelig energileverandør til Europa, hevder Øvrum.

Den historiske Hansteen var en av våre første kvinnelige kunstmalere, og skal være ansett å ha vært Norges første profesjonelle sådan. Hun var også en sterk forkjemper for kvinnesaken, og ifølge Wikipedia skal hun ha vært en av pionerene blant kvinner som brøt sosiale tabu ved å gjøre noe så skandaløst som å gå på kafé.