Januar 2017 ble FM-nettet slukket i Nordland, som var første fylke ut. Mandag kom de første årstallene for radiolytting etter slukkingen, og de viser at vi hører mindre radio enn før.

Best for de små

Den totale radiolyttingen synker, og NRK går mest tilbake. Vinnerne er lokalradioene og nisjekanalene, viser undersøkelsen som er gjort av Kantar media for Medietilsynet. Samlet sett har veksten i daglige lokalradiolyttere vært på 20 prosent fra fjerde kvartal i 2016 til fjerde kvartal i 2017.

- Dette tyder på at det digitale radioskiftet har vært en medvirkende årsak til veksten i lokalradiolyttingen, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Øker i Troms og Finnmark

Til tross for lokalradioveksten er det nedgang i den totale radiolyttingen i fem av seks regioner fra første til siste kvartal i fjor. Kun i Troms og Finnmark øker radiolyttingen.

Trenden er den samme i hele landet: De etablerte radiokanalene avgir lyttere til nykommere som P7 Klem, NRK P1+ og Radio Rock.

- At det digitale radioskiftet ville medføre et fall i radiolyttingen i 2017 kom ikke uventet. Det er også naturlig at NRK opplever det største fallet siden de slukket sine FM-sendinger først i de fleste regionene, sier Velsand.