Katharina Zahl Fagervik er vokst opp i Brønnøysund. Til uken åpner den prisbelønte bildekunstneren salgsutstilling i Kulturbadet galleri i Sandnessjøen.

Levendegjør naturen

40-åringen jobber hovedsakelig med maleri og tegning, i det hun karakteriser som et organisk, figurativt språk, med utgangspunkt i menneskets forhold til naturen.

- Det går mye i landskap. Jeg maler med figurasjon, men synes det er fint og løse opp mot det abstrakte og finne mønstre i naturen, sier Fagervik.

"God sleeps in the rock" er blant bildene i den nye utstillingen. Foto: Jøran Horn

Foruten turer i skog, mark og fjæra henter hun inspirasjon fra den naturvitenskapelige utviklingen.

- Jeg samler på gamle vitenskapsbøker. Der ser jeg hvordan blikket vårt har forandret seg fra det å skulle oppdage, kartlegge og kultivere naturen, til dagens forståelse av miljøvern, sier hun.

- Jeg prøver å levendegjøre naturen med bildene mine, som om både planter og stein er levende og utgjør en helhet sammen med oss.

Turer i fjæra er blant inspirajonskildene. Foto: Privat

Vokste opp på Hestøya

Den nye utstillingen heter «Escaping is easy, finding home is hard».

I helgen fant hun veien tilbake til Brønnøysund.

- Familien flyttet til Hestøya sør da jeg begynte i andreklasse i 1985. Før det hadde vi også bodd i Berlevåg og Mosjøen. Men etter at mamma og pappa flyttet herfra for 15 år siden, har jeg ikke vært her, forteller hun.

Utstillingen åpner torsdag.

- På vei til Sandnessjøen benyttet jeg anledningen til å besøke venner, og det dukket opp minner på hvert gatehjørne, sier hun.

På kulturskolen ble kunstnertalentet videreutviklet.

- Jeg har alltid tegnet og malt. Mamma har tatt vare på tegninger fra jeg var to-tre år. Jeg visste tidlig at det var det jeg ville holde på med, og jeg deltok på alt av tegne- og malekurs på kulturskolen. Jeg var til og med på et kurs på Vega, forteller Fagervik.

Hun har fått med seg og berømmer kulturskolen i Brønnøys nyeste satsing.

- Det er flott at de fortsetter med kurs for barn og unge og kjempebra at det er gratis, sier hun.

Kunstakademiet

Etter BBU bar det til Bodø og videregående skole med tegning, form og farge. Hun utdannet seg videre ved Oslo tegne- og maleskole og Statens kunstakademi fram til 2004.

I studietiden deltok hun på et prosjekt her i byen.

- Jeg stilte ut en installasjon på "Art anløp Brønnøysund" i 2002, sammen med blant andre Vibeke Steinsholm, forteller hun.

Deretter har det gått slag i slag. En av de første separatutstillingene var "Glemsel" i Petter Dass-museet.

Katharina foran noen av bildene i "Glemsel"-utstillimgen på Petter Dass-museet i 2012. Foto: Trine Albrigtsen

Hun har også deltatt på Novemberutstillingen i Drammens Museum i 2011, 2013, 2014, 2017, og på Den nordnorske kunstutstilling i Bodø, også kjent som "Nordnorsken", i 2012 og 2016.

Blant de 28 kunstnerne som deltok i 2012 ble hun tildelt juryens pris for trilogien "Oblivion". Utstillingen var en del Vegadagan senere samme år.

I fjor fikk hun Dan Anviks minnepris, sammen med Birgit Askestad. Den deles ut av Hurum kunstforening til lokale kunstnere.

Superkraften fra barndommen

I fjor år åpnet hun utstillingen "Jordfall" i Haugesund bildegalleri. Noen av bildene fra den er også med i «Escaping is easy, finding home is hard».

Deler av "Jordfall"-utstillingen i Haugesund billedgalleri. De to nærmeste og det borterste bildet er med i utstillingen i Sandnessjøen. Foto: Haugesund Kunstforening, Gunvor Saltvik

- Denne utstillingen er vinklet i en litt annen retning. Jeg bruker blikket til en som lengter ut, og bort, men med landskap og natur som hovedrolleinnehavere. Landskapene flyter sammen, og blir generiske. Jeg forsøker å hente frem igjen superkraften fra barndommen, hvor man kan forsvinne inn i boken, bildet, dagdrømmen og naturen, sier Fagervik.

Nå bor hun sammen med ektemannen og tre barn i Hurum i Buskerud.

- Vi bor på et lite småbruk inne skogen i Kana ved Holmsbu, der mannen min kommer fra, forteller hun.

Oppveksten på Helgelandskysten er fortsatt med på å prege kunsten hennes.

- Jeg har hele det landskapet i meg, og lyset er jo helt spesielt. På Hurum er det et veldig frodig og flott landskap. Det er også en fin kystlinje og jeg er så heldig å ha et atelier med panoramautsikt mot Oslofjorden. Det er et veldig godt kunstnermiljø der. Men jeg jobber på Vinmonopolet ved siden, for å ha en mer stabil og forutsigbar inntekt i tillegg, forteller hun.

Fjoråret var travelt.

- Jeg hadde syv utstillinger og det var kjempemorsomt. Vanligvis har man et toårsperspektiv på en separatutstilling. Datoen for denne ble satt i fjor høst, så jeg har hatt litt liten tid, sier hun.

Neste prosjekt er allerede i gang.

- Nå jobber jeg sammen med en keramiker om et prosjekt der hun gjør forsøk med brenning og glasur og jeg skal flette det inn i maleriene mine, forteller Fagervik.

Kunstnergen har gått i arv

Hun kommer fra en kunstnerisk familie med seks søsken.

- Pappa holder på med musikk og mamma har alltid tatt mye bilder. De har alltid oppfordret oss til å være kreative. Ketil er utdannet grafisk designer ved kunsthøgskolen, men er pastor nå og bor i Oslo. Det gjør også Remi. Han og kona har etablert designselskapet Blafre, som lager matbokser, ryggsekker og andre barneprodukter. Mens Anniken er interiørdesigner og fotograf, og driver Dare to designstudio i Trondheim, forteller hun.

Utstillingen i Sandnessjøen er nesten på hjemmebane.

- Mamma kommer fra Trofors, og pappa er fra Seløy i Herøy kommune. Vi har fortsatt hus der og hele storfamilien er der hver sommer, forteller hun.

En separatutstilling i sin barndoms by står høyt på ønskelista.

- Jeg har kjempelyst til å stille ut i Brønnøysund. Det er jo et kunstmiljø her og det burde være gode muligheter for en pop ut-utstilling. Jeg har også hørt at kunst har vært en del av Rootsfestivalen som jo har blitt en berikelse for kulturlivet i Brønnøysund, sier hun.

Salgsutstillingen i Kulturbadet galleri varer til 9. mars.