Inne på kjøkkenet på Brønnøysund videregående skole (BVS) kokkelerer 24 ungdomsskoleelever. Hver gruppe ledes av en elever fra restaurant- og matfag, og de skal lage middag og dessert. Elevene er niende- og tiendeklassinger fra BBU, Salhus, Vega, Vevelstad, Hilstad og Vik.

– I dag har vi kokkekamp blant ungdomsskoleelevene på Sør-Helgeland. Vi har seks lag med fire på hvert lag. Det er laks som er gjengangeren, de har fått ei råvareliste som de kan velge fra, men det er laks som er hovedingrediensen på alle lagene. De skal også få en dessert, sier Alf Einar Graven. Han sitter i juryen sammen med Hildurs-lærling Isabel Moe.

  • Se video- og fotoreportasje fra kokkekamp her (pluss):

Vik-lag vant

Maten ble bedømt ut fra lukt, smak, presentasjon, hygiene, ryddighet og tidsbruk.

– Premiene er kokkebøker, kniver og kokkeutstyr som er gitt av kokkelauget og Steve Saltermark, sier han.

Vinnerne ble laget fra Vik skole, med Eila Eira, Thage Sand Nordfjellmark, Aleksander Busch Sund og Karna Ovesen Buvik. De hadde Anette Nyholmen fra restaurant- og matfag på BVS som mentor.

Se alle rettene i bildeserien over saken.

Mangler kokker

NHO uttalte i mai at det mangler 850 kokker i Norge. Ifølge lærer Linda Krokstrand er det rekrutteringsproblemer for disse fagene også på Sør-Helgeland. Hun forteller at det per nå er 18 elever på restaurant- og matfag VG1 og VG2 på BVS. Etter VG2 skal elevene ut i lære.

– Målet med dette er å få alle skolene til å møtes til kokkekamp, og at de skal ha det artig på kjøkkenet og prøve råvarer, sier hun.

Rekrutteringen på Sør-Helgeland er ifølge henne ujevn.

– Det er litt opp og ned. Men det er gøy å vise dem kjøkkenet og de fine lokalene vi har her, med masse bra utstyr, sier hun.