Sør-Helgeland opplæringskontor, Norsk havbrukssenter AS og Norsk havbruksakademi AS samarbeider om å arrangere et 120 timers praksiskandidatkurs for personer med havbrukspraksis og som ønsker å ta fagbrev som fagoperatør i akvakultur.

- Det var oppstartsmøte denne uken. Første samling på Toft blir 5. februar og så fortsetter det med ukentlige samlinger fram til eksamener i mai, sier daglig leder i Norsk havbrukssenter Arnfinn Torgnes.

Kursdeltakerne kombinerer kurset med jobb.

- De kommer fra alle syv oppdrettselskapene som har virksomhet på Sør-Helgeland, sier daglig leder i Sør-Helgeland opplæringskontor Alf Einar Graven.

- Det er veldig bra at vi får på plass et slikt kurs lokalt, og at så mange deltar, sier daglig leder i Sør-Helgeland opplæringskontor Alf Einar Graven. Foto: Bård Pedersen

- Med en så stor oppbygging har det har vært etterspurt slik kompetanse, og det trengs flere fagfolk. Mange av dem som går kurset tar sitt andre fagbrev. For eksempel har noen fagbrev som elektriker, men trenger mer kompetanse om fisk, sier Graven.

Kompetansesenter med tre selskaper

Det er opprettet tre selskaper i forbindelse med etableringen av et kompetansesenter for akvakultur på Toft. Norsk Havbruksakademi AS, Havbruksakademiet AS og Norsk Havbruksskole er ment å dekke hele kompetansekjeden innen akvakultur, fra fag- og sertifiseringskurs, til videregående utdanning med fagbrev i akvakultur og høyere utdanning på fagskole- og høgskolenivå, framgår det på havbruksakademiet.com.

Havbruksakademiet AS har søkt godkjenning som videregående skole (friskole) med planlagt oppstart i 2018. Det er søkt om godkjenning for 15 elever på hvert av trinnene VG1 Naturbruk – Akvakultur og VG2 Akvakultur, med yrkesfaglig fordypning og to års påfølgende læretid i bedrift.

Norsk havbruksskole AS har søkt om godkjenning som fagskole innen akvakultur med studietilbudene havbrukstekniker og driftsleder havbruk.

Norsk Havbruksakademi AS

har inngått intensjonsavtale med Nord Universitet om et samarbeid for kurs på bachelor- og mastergradsnivå.

Oversikt over det planlagte kompetansesenteret for akvakultur på Toft. Foto: Havbruksakademiet.com

- Årsaken til etablering av tre selskaper, er at godkjenning som friskole forutsetter at skolen drives som en separat enhet, og at det er naturlig å skille kortkursvirksomhet og høyere utdanning, sier daglig leder i Norsk havbruksakademi og Norsk havbruksskole Robert Jørgensen.

Venter forsatt på svar

Havbruksakademiet AS har søkt Fiskeridirektoratet om undervisningstillatelse for produksjon av laks.

- Fagutdanning på videregående nivå er i stor grad praktisk rettet og det å ha tilgang til et oppdrettsanlegg for undervisningsbruk, vil være en forutsetning for å kunne tilby relevant yrkesutdanning innen akvakultur. Undervisningstillatelse forutsetter at Havbruksakademiet får godkjenning etter friskoleloven, og det ligger i kortene at både godkjenning som friskole og slik undervisningstillatelse forutsetter at alle selskapets inntekter skal komme skolens elever til gode, sier Jørgensen.

Han venter fortsatt også på svar fra Utdanningsdirektoratet på fagskolesøknaden.

- Våre søknader om godkjenning som fagskole med studietilbudene havbrukstekniker- og diftsleder sjøanlegg er kommet til andre (og siste) runde i søknadsbehandlingen og en sakkyndig fagkomité er i gang med vurdering av fagplanene. Vi regner med å motta de sakkyndiges vurdering i slutten av desember og håper dermed at fagskolegodkjenninger vil foreligge tidlig i 2018, orienterte Robert Jørgensen før jul.