Kommunestyrepolitikere i Vevelstad, med ordføreren i spissen, er lei av innstilte avganger og fartøybytter på Forvik-Tjøtta-sambandet.

- Det har vært altfor mye slikt i en lengre periode igjen nå. Det er en total mangel for respekt for folk som bor her. Vi har tatt opp dette opp så mange ganger med både fylket og TTS. Man blir helt matt og føler at man ikke blir hørt, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

- Katastrofe

Unn Helen Nergård bor på Vågsodden og er sammen med innbyggerne på mellomstedene i Vistenfjorden avhengig av ferja.

- Det er en katastrofe for folk som blir så ofte berørt, sier hun.

Hilde Elise Pedersen som driver Visthus rorbucamping sparer heller ikke på kruttet.

- Jeg synes det er helt forkastelig at det skal være sånn, sier Pedersen.

Hun mener "Hornstind" har vært en skuffelse for vevelstadværingene, og at TTS ikke har holdt det selskapet lovet.

- På folkemøtet ble vi forsikret om at nyferja hadde nok motorkraft til å beherske vær og vind. Men den legger stilt bare det er litt vind. De balet i en halv time for å snu i Forvik. Til slutt ringte de til passasjeren og spurte om han måtte reise, for de var så forsinket. Det skal ikke gå an, sier Pedersen.

Kommunestyretrioen påpeker at det har vært kanselleringer, spesielt på mellomstedene, og mange gjenstående biler.

Ivar Vevelstad sitter også i kommunestyret og er ansatt i TTS. Han skjønner og merker godt at folk er misfornøyd.

- Jeg synes det er en regelrett katastrofe. Jeg har en jakke med "Torghatten trafikkselskap" på ryggen som jeg nesten ikke tør å gå med på fritiden. Vi må øve et press overfor fylket hele tiden, kontinuerlig, sier han.

Ferjesituasjonen var tema i kommunestyret onsdag. Ivar Vevelstad (nr. 3 fra venstre). Foto: Jøran Horn

Nergård mener TTS' omdømme er skadet og at ferjemannskapet må ta støyten for ledelsen.

- Jeg har vært vant til at TTS har vært flott. Men nå synes jeg de behandler arbeidsfolket sitt utrolig dårlig. Det er de som møter kundene og får høre det. De i Brønnøysund slipper det. Til tider kan nok det være tøft. Av og til har de ikke noe svar å gi, sier Nergård.

Forstår frustrasjonen

TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen har forståelse for at passasjerene er misfornøyde når ferja ikke går, men imøtegår andre deler av kritikken.

- Når det gjelder mannskapet har vi en flott gjeng som vi backer hundre prosent. Jeg mener også at vi generelt sett har et godt omdømme i lokalsamfunnet.

- Samtidig skjønner jeg godt at folk blir frustrert når vi har tekniske utfordringer. Det har vi hatt med "Kjella", noe som har medført at vi har måttet rotere på fartøy. "Hornstind" har vært ute til planlagt fintuning av batteriet og andre nødvendige justeringer, slik det er på alle nybygg. Nå er vi tilbake i normal drift igjen, sier Herigstad-Olsen.

TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen. Foto: Simon Aldra

Ifølge TTS-sjefen er det ikke er noe i veien med motorkraften på nyferja.

- "Hornstind" har tilstrekkelig motorkraft, men av og til setter været begrensninger. Blåser det 30 meter per sekund i kastene er det ingen båter som kan gå, sier han.

Herigstad-Olsen påpeker at det er fylket som setter rammene for sambandet gjennom anbudet.

- Jeg kan bare gjenta til det kjedsommelige at det er en historisk satsing på sambandet nå med to båter hele året. "Hornstind" går direkte og "Kjella" trafikkerer mellomstedene, sier Stein Andre Herigstad-Olsen.