Flyktningkonsulent Åshild Dybvik Gillund i Bindal kommune opplyser at  det i år inviteres til julefeiring for flyktninger og andre som ikke har familiære planer i jula. Feiringen finner sted på Terråk gjestegård, som også sørger for en skikkelig julebuffe, på 1. juledag.

Flyktningkonsulent Åshild Dybvik Gillund vil skape en arena der flyktninger og bindalinger kan feire jul sammen.

- Her blir det åpne dører fra ettermiddagen av, med lek, gang rundt juletreet, julenisse og det som hører til. Dette er et gratis arrangement, sier Gillund.

Flere kulturer - felles mål

Hun sier arrangementet handler om å gi folk mulighet til å finne noe meningsfylt å bruke litt av tiden sin på i jula.

- Det er egentlig to ting. Det ene er at vi lever i en tid der folk flere og flere jeg snakker med leter etter å finne meningen med høytidene vi feirer. Det å dele tiden sin og være i lag er kjempeviktig. Det er også slik at mange gruer seg til jul, høytidene kan være vanskelige for mange. Og så er det slik at vi har mange kulturer i Bindal etter hvert. Vi har 33 flyktninger her i kommunen. Jeg tror vi må åpne opp for å feire hverandres høytider sammen mer enn det vi tradisjonelt gjør, sier flyktningkonsulenten.

Det understrekes at julefeiringen også handler om å skape en arena der flyktningene kan lære om norsk kultur og tradisjoner.

- Dette blir ikke religionsbasert. Men de som kommer ønsker å lære mer om vår kultur og hvorfor vi feirer jul. Det ser vi spesielt i forhold til ungene som er her, de har juleverksted på skolen og alt rundt dem er bare jul. Det er kanskje ikke slik at man feirer jul i en annen religion. Da må vi lage en arena der dette er greit. Jeg tror vi trenger å skape slike plasser, der ungene hovedsakelig kan få gode opplevelser og kjenne at det går fint å leve med to kulturer hånd og hånd, sier Gillund.

Mange vil være med og feire

Alle flyktningene har meldt sin ankomst, bortsett fra noen få som skal reise bort.

- Vi håper at mange støtter opp om dette. Jeg har allerede blitt kontakt av flere som ønsker å bidra til dette og være med. Det er fantastisk, sier flyktningkonsulenten.

Påmeldingen til arrangementet gjøres hos Gillund, og pågår fram til tirsdag.

- Vi vet at det er en del som sitter alene i jula og som kan få en god opplevelse her, sier hun.