Det melder Aftenposten tirsdag. Kommunalpolitisk talsperson i KrF Torhild Brandsdal bekrefter overfor avisen at partiet, som er på vippen i denne saken, vil stemme for dersom Bindal og Leka søker om oppheving av tvangssammenslåingsvedtaket. Ap, SV og Rødt har også lovet å stemme ja.

Bindalsordfører Britt Helstad har nettopp kommet inn døra hjemme etter å ha vært på regionrådsmøte når BAnett når henne like før klokken halv to tirsdag. Hun går på datamaskinen for å se hva som har skjedd.

– Dette må jeg få verifisert. Nei, det kan faktisk se sånn ut.

– Du er glad hvis dette stemmer?

– Ja, det er dette vi har jobbet for, så det ville være gledelig, sier Helstad - før hun ber om å få sjekke saken nøyere.

– Dette var leit

Magnar Bøkestad og Bindal Venstre er for kommunesammenslåing. Foto: Jøran Horn

Det er imidlertid ikke alle i Bindal som er fornøyde. Leder for Bindal Venstre, Magnar Bøkestad, er skuffet.

– Det syns jeg er leit på vegne av bindalingene. Grunnen til at vi i Venstre mener det vi mener er at vi ønsker best mulig kommunale tjenester til befolkningen. Det dårligste alternativet er å fortsette alene og slite med økonomien alene. Vi har lånt oss kraftig opp, rådmannen sliter med å få budsjettet i balanse selv med dramatiske kutt, som han kaller det, sier Venstre-lederen.

Han mener imidlertid at slaget ikke er tapt. Plan b er ifølge ham at folket i Bindal må få uhildet informasjon. Han mener folket i kommunen må få beskjed om hva som er konsekvensene av begge vedtakene, særlig ved det å stå alene. Dette må det være nøytrale folk som sier noe om, mener han.

– Det er noe som bare sier at vi skal fortsette som egen kommune, fordi det gikk bra i går, gikk bra i dag, følgelig vil det gå bra i morgen. Organisasjoner som tenker sånn overlever ikke.

Mener valget ikke er noe argument

– I stortingsvalget stemte et flertall av bindalingene på partier som er mot sammenslåing?

– Jeg har hørt det argumentet, men det er hinsides. Jeg kjenner både Sp- og Ap-folk som er for sammenslåing. Da er det logisk at de måtte ha stemt på noe annet enn dem. Det sto andre ting i programmet enn motstand mot sammenslåing, at man skal bygge ei stor skole for eksempel. Det er et søkt argument, det går ikke an, mener han.

Glede på Leka

Leka-ordfører Per Helge Johansen har markert seg som en motstander av storkommune. Han melder om glede på rådhuset i øykommunen.

– Nå sitter rådmannen i stolen ved siden av meg og gråter, sier en glad Johansen til NRK Trøndelag.

Ebbesen spent

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) kjenner bare til utspillet fra media. Hun var imidlertid klar over at Krf vurderte dette utfallet.

– Det blir interessant å høre hva Bindal nå vil gjøre, om de vil lytte til alle innbyggerne eller om bare flertallet i kommunestyret skal avgjøre om hvorvidt de vil søke om omgjøring av vedtaket, skriver hun i en SMS til BAnett.

Gratulerer Bindal

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap) gratulerer Bindal med at de får være én kommune - og i Nordland

- Dette har vi jobbet lenge med. Dette er en seier for at kommunereformen skal være frivillig, sier han i en pressemelding.

- Jeg er faktisk litt lettet. Vi ønsker å bruke energien på å bygge Nordland, få næringslivet i Nordland høyere opp i verdikjeden. Vi satser på utdanning og å lage robuste samfunn i fylket vårt. Å tvinge en kommune over i et annet fylke og sammen i en storkommune de ikke ønsker, det er ikke veien å gå når man skal bygge samfunn. Gratulerer til fornuften – gratulerer til Bindal.

Ordfører Britt Helstad er glad, men avventende. Foto: Hildegunn Nielsen