Posten Norge AS må tilpasse seg at det sendes stadig færre brev som følge av den økende digitaliseringen av samfunnet.

Første halvår gikk adressert brevvolum ned med 10,4 prosent totalt. Bank- og finansnæringen sendte 28 prosent færre brev og det offentlige hadde en nedgang på 29 prosent.

Omsetningen i konsernets post-divisjon falt med 156 millioner kroner, framgår det i pressemeldingen om halvårsresultatet.

Omorganisering

Det er nå gjort operasjonelle tiltak og organisatoriske justeringer i Nord-Norge.

Det innebærer at man går fra fem til tre distribusjonsområder og en sentralisering av postsorteringen.

— Nå kommer all post ferdig rutesortert fra Bodø. Det ble innført i september i Brønnøysund, og fra 1. januar vil det også gjelde resten av Helgeland, forteller distriktsjef for Salten og Helgeland, Elin Skjæran Moe.

Jan Ketil Horn, Torild Ulriksen og kollegene på Salhus får nå posten ferdrig sortert fra Bodø. Foto: Jøran Horn

Per i dag er det 26 ansatte på Salhus, inkludert tilkallingsvikarer, som betjener Sør-Helgeland, med unntak av Bindal som er sørvendt.

At posten nå sorteres i Bodø gjør at det trengs færre medarbeidere lokalt.

— Det skal nedbemannes 1,4 årsverk i Brønnøysund. Det meste er løst med naturlig avgang, så det foreligger ingen planer om oppsigelser, sier Moe.

Brønnøyværingen startet karrieren i Posten som syklende sommervikarbud på hjemmebane i 1984. Hun har hatt lederstillinger i Bodø siden 1993, og inntil denne omleggingen var hun leder for Salten og Lofoten.

Der ble sorteringen sentralisert for to år siden. Nå slås Lofoten sammen med Ofoten og Salten/Helgeland blir ett felles distrikt.

— Endringen fra fem til tre distribusjonsområder trer i kraft fra nyttår, men vi har en glidende overgang. Jeg er i ferd med å gjøre meg kjent med mine nye medarbeidere og kommer til Brønnøysund i neste uke, sier Moe.

Hun vil fortsatt ha Bodø som arbeidssted. Distriktet hun leder strekker seg fra Hamarøy i nord til Sømna i sør. Under seg har hun åtte enhetsledere, deriblant Arne Lande i Brønnøysund.

Mathisen til Post i butikk

Knut Mathisen, også han fra Brønnøysund, var leder for Helgeland inntil omleggingen. Fra årsskiftet blir han distriktssjef for Post i butikk.

— Det er en omlegging av distriktsinndelingen på gang, så jeg vet ennå ikke hvilket distrikt jeg får. Men jeg har lagt inn ønske om å få Helgeland, som i dag er delt i to, sier Mathisen.

Han startet i Posten 1. februar 1978 og nærmer seg dermed 40-årsjubileum.

— Jeg har hatt mange forskjellige roller for det meste i Brønnøysund. Den første lederstillingen var som budformann i 1985, senere ble jeg teamleder og distribusjonsleder. Jeg har også hatt Trondheim og Drammen som arbeidssted, og jobbet med omstilling ute i enhetene, forteller han.

Nå går han altså over i en ny lederstilling. De syv Post i butikk-kontorene på Sør-Helgeland er klare for julerushet.

— I slutten av neste uke forventer vi volumøkning. Folk er erfaringsmessig tidlig ute. Siste innleveringsdato med garanti for at pakkene når fram til jul er lørdag 16. desember. Etter det må man eventuelt ty til bedriftspakke ekspress. Det blir i tilfelle en dyr julegave, sier Mathisen.

Staten eier Posten-konsernet. Stortinget vedtok den nye postloven som trådte i kraft i fjor. Den innebar blant annet slutt på lørdagspost.

Fra nyttår er det slutt på A-post. Det er i praksis innført på Sør-Helgeland allerede.

— Da Widerøe la om rutene 1. april ble morgenflyet fra Bodø borte. Så nå kommer ikke A-posten til Brønnøysund før 11.05, og da rekker vi ikke å få den ut før dagen etter, sier Mathisen.

Om halvannen måned er A-post en saga blott i hele landet.

— Omleggingen fører til at vi går over til todagerslevering. Posten kommer da med et eget chartret fly fra Oslo til Bodø, derfra fraktes den med bil, forteller Knut Mathisen.