Torsdag klokken 11.00 hadde Hurtigruten AS innkalt til pressekonferanse, med anbudet på kystruten Bergen – Kirkenes som tema.

11 skip

Og nå er budskapet sluppet: Hurtigruten byr på hele kystruten, som er delt opp i tre pakker. Hurtigruten byr på alle tre med 11 skip.

- De siste månedene har vært intens, og vi har hatt lange diskusjoner om veivalg og potensielle løsninger. I dag kan vi konkludere med at Hurtigruten kommer til å by på anbudet på kystruten, sier Skjeldam ifølge NRK.

- I 125 år har vi vært livsnerven langs norskekysten, og fraktet lokalreisende, gods og turister. Dette er en del av Hurtigrutens DNA. Ingen kan norskekysten som oss. Vi gleder oss til konkurransen, og er med for å vinne, sier Skjeldam i selskapets pressemelding.

Siden 1893

Hurtigruten har drevet Kystruten Bergen - Kirkenes, som består av 34 havner langs hele kysten, helt siden juli 1893.

Det nye anbudet på kjøp av tjenester ble lyst ut av Samferdselsdepartementet i høst. Det skal gjelde fra 2020/2021 og minst ti år frem i tid.

Samtidig varsler Hurtigruten en større satsing på norskekysten – uansett utfall av anbudsprosessen. Selskapet står i dag for hele 14 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge.

- Vinner vi ikke, vil vi seile ekspedisjonscruise med utgangspunktet i dagens rute, men med utvalgte anløp. Dessverre vil vi heller ikke få lov til å ta med lokalpassasjerer. Norskekysten vil alltid være en svært sentral del av Hurtigruten-produktet. Det vil den også være i framtida – med eller uten et anbud, sier Skjeldam