I pressemeldingen som ble sendt ut fra Nordland fylkeskommune onsdag 18. oktober heter det at tannhelsen i Nordland er blant den dårligste i landet og at det derfor jobbes med hvilke tiltak som må gjøres for å endre dette. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes uttalte i pressemeldingen at det måtte gjøres en jobb for å gi befolkningen et bedre tilbud. Dette innebærer et forslag om å legge ned tannlegekontorene på Terråk, Vik, Hommelstø, Vevelstad og Gladstad.

Lange reiseavstander

BAnett har sett på hvordan en nedleggelse av fem tannlegekontorer i regionen vil fortone seg for innbyggerne på Sør-Helgeland. Dette er gjort med utgangspunkt i avstanden fra tannlegekontorene som foreslås nedlagt, til den offentlige tannhelsetjenesten i Brønnøysund med bil.

Reisetider:
Fra Terråk til Brønnøysund tar det inkludert ferje cirka 1 time og 50 minutter.Fra Vevelstad tar det inkludert ferje cirka 55 minutter.Fra Hommelstø tar det cirka 45 minutter.Fra Gladstad med ferje tar det cirka 1 time og 30 minutter.Fra Vik til Brønnøysund tar det cirka 40 minutter.

Fylkesråden er bedt om å kommentere disse avstandene. Hun svarer at det er interessant å lese om reiseavstandene, men kommenterer ikke dette ytterligere. Hun understreker at forslaget som foreligger er et faglig forslag som ikke er politisk behandlet. Denne uken skal høringsbrev med bakgrunnsinformasjon sendes ut, trolig med en svarfrist før jul.

- Fylkesrådet tar sikte på å behandle dette i januar for å legge det frem til fylkestinget i slutten av februar, sier fylkesråd Aase Refsnes.

Ubesatte stillinger

Etatssjef Bjørg Helene Jenssen hos Nordland fylkeskommune sier det er 4,6 tannlegestillinger i den offentlige tannhelsetjenesten på Sør-Helgeland, hvorav 1,6 stilling ikke er besatt. Ifølge Jenssen jobber disse tannlegene ved Brønnøysund tannklinikk og ambulerer ut til de andre klinikkene. I Bindal, Sømna og Vega er tannlegekontoret i dag åpent inntil tre dager i uka, mens klinikken i Vevelstad og Hommelstø er åpen ved behov.

- Hvor mye må fylkeskommunen eventuelt investere i utstyr på kontorene for at tannlegekontorene i Vega, Sømna, Bindal, Vevelstad og Hommelstø kan bestå?

- Dette kan ikke svares opp med et enkelt tall. Det er investering og drift samlet sett som er avgjørende, sier Jenssen.

BAnett stilte også en rekke andre spørsmål til etatsjefen blant annet om hvor mye fylkeskommunen ville spare på denne omleggingen.

- Vi kan ikke drive saksbehandling i avisen. Fylkesrådet skal behandle saken i januar, og har vært løpende orientert i saken, sier Bjørg Helene Jenssen i en kort kommentar.