Regjeringen foreslår å bevilge 25 millioner kroner mindre til folkehøgskolene i neste års statsbudsjett. Det er de såkalte kortkursene som rammes av kuttet.

– Budsjettet vårt er på syv millioner. I verste fall betyr forslaget et kutt på tre millioner kroner for vår del. Det vil bety begynnelsen på slutten for oss, sier rektor Geir Nydahl.

Det vil i tilfelle også få konsekvenser for Sømna eiendom AS og Sømna kro og gjestegård, som leier ut lokaler til pensjonistskolen.

4,7 årsverk, 80 kurs og 2.000 elever

Stiftelsen Nordnorsk pensjonistskole (NNPS) ble grunnlagt i 1988, fikk status som folkehøgskolelignende tilbud og statsstøtte fra 1991. Per i dag sysselsetter NNP 4,7 årsverk.

– Årlig holdes det 500 kortkurs ved landets 80 folkehøgskoler. Vi arrangerer 80 av dem. De har en varighet fra 12 timer til 16 dager, for 2.000 elever som er innom eller tar kursene desentralisert, sier Nydahl.

Neste års kurstilbud består blant annet av opplevelsesreiser til Hellas, Færøyene, Island, Irland og England.

Høyre vil det partiet anser å være sponsing av fritidsaktiviteter for velsituerte voksne til livs.

– Det bør ikke være en statlig oppgave å finansiere denne typen aktiviteter, spesielt når 54 prosent av deltakerne på kortkursene er over 50 år og tilhører den mest kjøpesterke gruppen i samfunnet, argumenterer Syver Hanken, politisk rådgiver for fungerende kunnskapsminister Henrik Aasheim (H).

Rektoren ved NNPS påpeker at de arrangerer mange forskjellige typer kurs.

– Mange mener vi kun driver med "kosekurs". Når det gjelder opplevelsesreisene, så er det jo ikke feil å bli kjent med andre kulturer i disse turbulente tider. Vi driver også seniorutviklingskurs og er både kulturbærere, med kurs i tradisjonshåndverk og -mat, og tar samfunnsansvar.

– Etter at flyktningkrisen oppsto har vi kjørt datakurs og 2 x 14 dagers sommerskole for flyktninger, og har på den måten bidratt til integrering. Vi har også bosatt en flyktningfamilie på fem i skolens enebolig. Neste år har vi planer om å arrangere sommerskole for funksjonshemmede, sier Nydahl.

– Tror ikke forslaget blir vedtatt

NNP kjempet mot budsjettkutt også i 2014 og -15.

– Da ble vi berget av Venstre og Kristelig Folkeparti i budsjettforhandlingene. Vi fikk pause i fjor, og jeg hadde ikke trodd det skulle bli en ny runde i år, ettersom regjeringen har et svekket parlamentarisk grunnlag i stortinget etter valget, sier Nydahl.

I regjeringens forslag til statsbudsjett er det imidlertid ikke spesifisert hvordan kuttet skal gjøres.

– Dersom ostehøvelprinsippet brukes, og kuttet fordeles på alle folkehøgskolene som har kortkurs, mister vi 300.000, tilsvarende en halv stilling, sier Nydahl.

Han setter sin lit til Venstre og KrF også denne gang.

– Vi lever i spenning, men jeg håper og tror ikke forslaget blir vedtatt. Venstre er folkehøgskolens politiske mor, og mange av folkehøgskolene er enten er eid av, eller nært knyttet til kristne organisasjoner eller kirkesamfunn, sier Geir Nydahl.

I flere medier er det framkommet at kuttet er på 45 millioner kroner. Det har Faktisk.no tilbakevist.