Fiskeridirektoratet har de siste årene hatt økt oppmerksomhet på bruk av legemiddel. I en pressemelding skriver direktoratet at de jobber med å skaffe seg et bilde av bruken og at de nå vil ha ekstra oppmerksomhet på de anleggene som er i nærheten av rekefeltene.

Endring i forskriften

Utvendige parasitter som lakselus er et av de mest alvorlige fiskehelseproblemene i norsk fiskeoppdrett. Kitinsyntesehemmere er et avlusningsmiddel brukt i fôr, og skal bidra til at skallskiftet til lakselusa blir hemmet. Fra februar i år ble det innført ei endring i akvakulturdriftsforskriften der det ble gitt restriksjoner i bruk av kitinsyntesehemmere.

- Denne endringen i akvakulturdriftsforskriften gir oss et godt grunnlag for å si eksplisitt til oppdretterne når de ikke har lov å bruke slike middel, sier Henrik Hareide som er sjef for tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Etter endringen i forskriften er det nå ikke lov å bruke kitinsyntesehemmere på samme lokalitet før det har gått minst seks måneder fra siste behandling. Kravet er satt for å forebygge opphoping av kitinsyntesehemmere på bunnen.

Kartlegger rekefelt

Bakgrunnen for denne forskriftsendringen er blant annet for å gi rekebestanden sterkere vern og er i tråd med naturmangfoldlovens føre-var-prinsipp. Kitinsyntesehemmere kan helle rikke brukes på lokaliteter nærmere enn 1000 meter fra rekefeltet.

- Vi har gjennom mange år kartlagt rekefeltene, som både er et ressursområde og et redskapsområde. Det blir også lagt ned en stor jobb i sammenheng med rullering av kommuneplaner for å synliggjøre bruken av rekefeltene og oppnå et vern av denne viktige ressursen, sier Hareide.

Påminnelse

Fiskeridirektoratet har et tilsynsansvar for det som havner på bunn under anleggene. Dette gjelder blant annet oppfølging av miljøundersøkelser og legemiddelbruk.

- Vi har jobbet med å informere om endringen, blant annet på AquaNor i høst. Ikke alle har fått med seg kravet, og vi minner derfor igjen om innstrammingen i bruken av kitinsyntesehemmere. Det er også viktig å påpeke at oppdretterne har en egen plikt til å holde seg oppdaterte på regelverksendringer, sier Henrik Hareide.