Ifølge Wikipedia regnes Otto Sverdrup som en av de «De tre store» i norsk polarhistorie, sammen med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.

Forfatter Alexander Wisting skriver i en kronikk i Aftenposten at Sverdrups beskjedne framtoning har bidratt til at han ikke har fått den plassen i historien som han fortjener. Wisting har skrevet boken "Otto Sverdrup - skyggelandet" og er selv barnebarn av polfarer Oscar Wisting.

Tok hjem "Fram"

Sverdrup var nestkommanderende og kaptein på Nansens første to ekspedisjoner med "Fram". Dagbøkene fra ekspedisjonene forteller om tøffe forhold: fyll og konflikter om bord på skuta. Sverdrup tok hjem "Fram" fra isen etter at Nansen hadde reist hjem fra den første ekspedisjonen.

"Livet var utfordrende i skyggen av Nordpolen. Tross situasjonen om bord, maktet Otto Sverdrup å ta Fram ut av isen og hjem til Norge i 1896. Han reddet dermed Nansens ære og ettermæle, en knust skute og tapt mannskap kunne endret historiens gang.", skriver Wisting.

Landkrav støvet ned

Under den andre Fram-ekspedisjonen var Otto Sverdrup leder da man kartla nytt land på størrelse med Sør-Norge i det som senere skulle bli kanadisk territorium. I tillegg tok man tusenvis av planteprøver.

"Hadde den andre Fram-ferden vært ledet av Nansen, ville ettertiden trolig ansett den som en polarhistorisk bragd, et viktig bidrag i å utvide menneskehetens horisont.", mener Wisting.

"Men Otto Sverdrup manglet Nansens evner til å formidle storheten i bedriften. Selv landkravet på området han høytidelig hadde tatt i besittelse for Norge skulle støve ned på utenriksdepartementets kontorer."

Reddet russere

Etter dette hadde Sverdrup lite lykke med sitt forsøk på å bygge opp en norsk koloni på Cuba, men under den russiske borgerkrigen i 1920 viste han igjen sine evner. Som kaptein på "Svjatogor" reddet han ut isbryteren "Solovej Budimirovitsj" fra drivisen, slik at de 87 om bord unnslapp bolsjevistenes hevn.

"Otto Sverdrups liv er en enestående historie om anstrengelsene som gjorde Norge til en ledende polarnasjon. Ferdene og prestasjonene som ga landet byggesteinene til en nasjonal identitet da det behøvde det som mest. Han var rett mann på rett plass og et langt mer fargerikt menneske enn slik historien har tegnet ham.", skriver Wisting, som altså har skrevet "Otto Sverdrup. Skyggelandet.", en biografi på over 500 sider basert på førstehåndskilder om "den glemte polarhelt".

Otto Neumann Knoph Sverdrup (født 1854 i Bindal, død 1930 i Sandvika i Bærum) var skipsfører, oppdager og polfarer.