Kommunestyret i Brønnøy behandler i dag fire saker og én interpellasjon (spørsmål til ordfører).

Politikerne skal i tillegg gjennomføre en giverstafett for TV-aksjonen mellom klokken 9 og 10.

Etter dette, klokken 10, skal politikerne ha "økonimidag". Der vil det bli orientering om og diskusjon om kommuneøkonomi og det forestående arbeidet med budsjett for 2018 og økonomiplanen framover. Etter dette går politikerne over på sakslisten.

Så, klokken 12, kommer representanter for Søren Nielsen AS til kommunestyret for å presentere sitt forslag til nybygg til Brønnøysundregistrene. Ordføreren vil presentere forslaget fra Thon.

Ifølge ordfører Johnny Hanssen har registrenes egne advokater avklart at Brønnøysundregistrene kan la de to gjenværende tilbyderne presentere sine skisser og planer for nytt registerbygg i Brønnøysund.

Etter møtet presiserte ordføreren at han ikke mente å si "regjeringsadvokaten".

- Det ble feil for meg, jeg mente selvsagt å si registrenes egne advokater.

Følgende saker skal behandles:

PS 41/17

Høringsuttalelse planprogram- Helgelandsykehuset 2025

PS 42/17

Kommunalt tilskudd til private barnehager i Brønnøy 2018

PS 43/17

Eierstrategi Helgeland Kraft AS - Etablering av konsern

PS 44/17

Kommunale vigsler - endringer i ekteskapsloven

Under følger interpellasjonen fra Kåre Johan Råbakk:

"Kommunestyre, Ordfører. Vi har i flere møter siden vi ble konstituert høsten 2015 fått orientering om DMS og fremdriften i prosjektet. Det har vært og er fortsatt svært gledelig at et DMS skal etableres i Brønnøy og noe vi alle applauderer. Men hva er DMS uten fødestue? Jeg har mottatt bekymringsfulle meldinger fra jordmødrene og jeg siterer e-post mottatt fra dem:

I prosjektet ang etablering av DMS i Brønnøysund er vi som fødestue ikke inntegnet. Helgelandssykehuset er unnvikende i spørsmål angående hvorfor ikke vi er plassert i tilknytning til de andre avdelingene blant annet i informasjonsmøte ang 2025 prosjektet, da med Per Martin Knutsen og Bjørn Beck Hansen i spissen. Dette gjelder også spørsmål ang fødestuas drift og hvordan dette er tenkt løst i en slik plan. Vi har uttrykt oss med klare ønsker om å få delta i prosjektene uten at vi har fått mulighet til dette, til tross for at det er vi som driver alt av poliklinisk virksomhet (foruten psykiatri) og vet hvordan dette fungerer i dag. Det ryktes at fødestua er tenkt nedlagt på sikt og vi er derfor sterkt bekymret for fødestuas fremtid. I møte med ledelsen 24.08.17 kom de ikke med noen klare signaler om fødestuas plassering, eller framtidig drift etter 2018. Dette synes vi er oppsiktsvekkende og gir negative signaler til fødestuas videre eksistens.

Siden vi nå i dag drifter alle avdelinger av poliklinisk virksomhet (dvs. Hjertepoliklinikk, Gynekologisk pol, fødepoliklinikk, dialyseavdeling, pediatrisk poliklinikk, ortopedisk poliklinikk, kirurgisk poliklinikk, ammepoliklinikk samt har følgetjeneste, fødestue og barsel i tillegg til alle svangerskapskontroller i 4 kommuner), mener vi det er merkelig at ikke noen av oss er ønsket med i planleggingen av DMS slik at vi kunne få stille spørsmål til prosessen samt komme med innspill om hvordan driften kan løses med bruk av personalet på en fornuftig måte. Brønnøysund vil kunne miste et godt tilbud til barnefamilier og deres pårørende til å ha en trygg oppfølging og

fødetilbud nær hjemmet. Geografisk er vi i økende grad styrt av vær og vind. Vi har lang vei til fødested, og det er ofte ikke mulig for oss å sende den gravide/fødende eller det nyfødte barnet til sykehus. Det skjer årlig flere akutte hendelser der vi må gjøre det beste ut av situasjonen her ved fødestua. Dette krever et kyndig, og ikke minst nok jordmødre tilstede på vakt her i Brønnøysund. Disse hendelsen vil komme, og må tas hånd om her i byen uansett om fødestua legges ned eller ikke. Men det er ikke sagt at vi kommer til å kunne handle med like gode resultater da vi med en nedlagt fødestue ikke vil kunne være bemannet eller ha utstyr til å ta hånd om slike akutte situasjoner.

Vi som jordmødre har en sykepleier utdanning i bunn, og kan brukes til å drifte disse poliklinikkene som skal etableres. Dette kunne slik vi ser det bli drevet forsvarlig og uten mye ekstra ressurser hvis DMS avdelingene hadde vært planmessig hensiktsmessige for oss, slik at vi som i dag kan ha opprettholdt akuttfunksjon på flere avdelinger samtidig. Ved at vi som jordmødre og sykepleiere kan drifte disse poliklinikkene kan vi også kunne være nok jordmødre til å drive et forsvarlig fødetilbud med en døgnkontinuerlig forsvarlig bemanning. Dette vil ikke helgelandssykehuset verken diskutere med oss eller svare på spørsmål om, men avfeier henvendelser fra vår side med å ikke være åpen om hva de tenker eller planlegger. Det er for oss vanskelig å forstå at man skal kunne planlegge og bygge et nytt bygg uten å ta stilling til hvordan dette skal driftes.

Dagens fødestue er i dårlig forfatning og er fra 1978. Den har ikke i ettertid vært omfattende pusset opp. Om det er tenkt at denne skal brukes videre etter ferdigstilt DMS må det i tillegg påregnes omfattende rehabilitering her.

Vi er redd Brønnøy kommune blir ført bak lyset og mister viktig kompetanse og tilbud til gravide, fødende og deres familier ved at dette ikke blir drøftet og satt fokus på. Brønnøy kommune vil bli en mindre attraktiv plass for folk i etableringsfasen å bo/flytte tilbake til og tilbudet vil kunne bli faglig uforsvarlig. På vegne av jordmødrene ved Brønnøysund fødestue, Mette Sjøflot - sykepleier og jordmor.

Det som beskrives er en prosess og en situasjon som er vanskelig å tolke som noe annet enn en sniknedlegging av det lokale fødetilbudet; et tilbud som er svært viktig for hele Sør-Helgelands befolkning. Er Brønnøy og resten av regionen i ferd med å bli ført bak lyset av Helgelandsykehuset og hva vil ordføreren gjøre i sakens anledning?

--Med vennlig hilsen

Kåre Johan Råbakk Arbeiderpartiet"