Tannhelsen i Nordland er blant den dårligste i landet, innleder Nordland fylkeskommune i en pressemelding med tittelen «Et løft for tannehelse» onsdag. Det påpekes at dette ikke minst gjelder blant barn og unge.

– Derfor er det jobbet med hvilke tiltak som må gjøres for å endre dette. Vi inviterer kommunene til å ta stilling til hvordan framtidig tilbud innen tannhelse i Nordland skal være. Faktum er at Nordland har for mange tomme tannlegestoler, det må gjøres en jobb for å gi befolkningen et bedre tilbud, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes (SV) pressemeldingen.

Færre klinikker

Hun understreker at en viktig årsak til at også tannhelse i Nordland må organiseres bedre er at regjeringen opprettholder kuttene i overføringer til Nordland med 283,9 millioner kroner.

– Det er viktig at de ansattes kompetanse blir bruk bedre og at vi kan gi nordlendingene et fullverdig tilbud innen tannhelse, sier etatsjef for kultur, miljø og folkehelse Bjørg Helene Jenssen .

I et administrativt utarbeidet forslag som nå sendes ut på høring legges det opp til færre klinikker.

«kontinuitet og kapasitet er prioritert», skriver fylkeskommunen.

– Et forslag

– Det er viktig å være klar over at forslaget som legges fram ikke er politisk behandlet. Dette er forslag som kommunene og alle berørte nå kan diskutere og som skal ende med en sak til politisk behandling i fylkestinget neste år, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes (SV) i pressemeldingen.

BAnett har spurt fylkets informasjonsavdeling, som sendte ut pressemeldingen, om hva som foreslås om strukturen. Like etter klokken 14 får vi til svar at informasjon vil bli gitt senere, sammen med forsikringer om at dette «bare er et forslag».

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard forteller imidlertid følgende, direkte fra møte til BAnett:

– Forslaget innebærer å legge ned Vega, Vevelstad, Bindal og Sømna fram mot 2023.

I tillegg foreslås også tannlegekontoret i Hommelstø nedlagt.

Etatssjef Bjørg Helene Jenssen, fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt og fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes (SV) fotografert for kommunens pressemelding. Foto: NFK