Rømt oppdrettslaks som formerer seg med villaks påvirker genmaterialet. Ifølge Miljødirektoratet er dette den største trusselen mot norsk villaks.

Gjennombrudd

Men nå har forskerne utviklet steril oppdrettslaks. Det framgår i en kronikk av administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen og divisjonsdirektør for akvakultur Bente E. Torstensen i matforskningsinstituttet Nofima, trykket i Dagens Næringsliv.

"Fremtidens oppdrettslaks kan bli steril, men vil ellers oppføre seg helt som sine søstre og brødre.", skriver de.

Nofima vil snart offentliggjøre det de kaller sitt gjennombrudd i forskningen på steril laks. De understreker at deres sterile oppdrettslaks ikke må forvekslet med såkalt triploid laks, som er steril fordi den har et kromosonsett mer enn normalt. Triploid laks finnes allerede, men er ikke så utbredt. Det kan skyldes at den presterer dårligere ved høy vanntemperatur.

Starter fase to

Nofima-løsningen berører ikke genene. Hos dem påvirkes et protein som er avgjørende for utviklingen av kjønnsceller i en kritisk fase. Det stopper fiskens utvikling av kjønnsceller. Hunnfisken får en liten rognpose, men det dannes ikke egg. Hannfisken har ikke spermceller.

"Så langt har arbeidet vært gjort på våre forskningsstasjoner. Nå starter fase to med å utvikle metoden for industrien.", skriver Nofima-lederne.