Helgelandssykehuset er i full gang med å utrede framtidens sykehusstruktur på Helgeland. Kommunene på Helgeland er bedt om å komme med en høringsuttalelse med innspill til planprogrammet for denne prosessen. Høringsfristen er 1. november.

Ranarådmannen vil ha storsykehus i Rana

Ba om tema-innspill Prosjektleder Christian Brødreskift fra Sykehusbygg og eiendomsdirektør Bjørn Bech-Hanssen i Helgelandssykehuset besøkte kommunestyret i Brønnøy i juni. De var svært tydelige på at høringen ikke må bli en lokaliseringskrangel, og ba heller om innspill til aktuelle utredningstemaer og faktasjekk i høringsuttalelsene fra kommunene.

Helgelandssykehuset har presisert at de ikke ønsker konkrete lokaliseringsforslag til hvor eventuelle sykehus skal ligge, men heller innspill som går på kvalitetssikring av faktagrunnlag og analyser og forslag til hvilke temaer som bør konsekvensutredes i det videre arbeidet. Christian Brødreskift er prosjektleder for Sykehusbygg på gigantprosjektet. Da han besøkte kommunestyret i Brønnøy i juni sa han blant annet følgende om høringen:

- Budskapet vårt er at flere hoder tenker bedre enn ett. Vi har behov for ærlige tilbakemeldinger. Men det er viktig å understreke: hjemmeleksen er å gi innspill, ikke konklusjoner.

Rådmannen i Rana, og tidligere foretaksdirektør i Helgelandssykehuset,  Jan Erik Furunes, har i sin innstilling til politikerne i Rana laget en utredning der han konkluderer med at hovedsykehuset på Helgeland også i framtiden bør ligge i Rana. Hvis ikke, mener han blant annet at Rana må få luftambulanse-tjenestene som i dag er lokalisert i Brønnøysund.

– Andre lokaliseringsalternativ enn Mo i Rana for et hovedsykehus (stort akuttsykehus) tilsier relokalisering av luftambulansen til ny flyplass i Rana, skriver Furunes.

Brønnøyrådmannen vil skrelle ned utredningen

I samme prosess har rådmann Pål Trælvik i Brønnøy skrevet et forslag til høringsuttalelse for sin kommune, som formannskapet i Brønnøy skal behandle på onsdag. Også dette høringsforslaget har tungt fokus på lokalisering, til tross for at Helgelandssykehuset har bedt kommunene om å unngå dette på det nåværende tidspunkt.

Han mener i utgangspunktet at det ikke bør utredes modeller med flere enn ett stort sykehus på Helgeland:

- Dersom vi på Helgeland har mer enn ett akuttsykehus vil det etter vår mening gå ut over faglig kvalitet og sikkerhet i behandlingen, skriver Trælvik, som viser til nasjonale føringer som sier at et akuttsykehus bør ha et befolkningsgrunnlag på minst 60.000 mennesker for å innfri krav til faglig robusthet.

Når det gjelder lokalisering så har styret i Helgelandssykehuset vedtatt at Brønnøysund, Sandnessjøen, Mo i Rana, Mosjøen, Leirfjord og Hemnes skal utredes som aktuelle lokaliseringer for sykehus og distriktsmedisinske senter (DMS). Det er også vedtatt at Brønnøysund uansett utfall skal ha DMS. Nylig avgått direktør for Helgelandssykehuset Per Martin Knutsen var ikke enig med sitt styre om at Hemnes og Leirfjord bør være med her. Trælvik er enig i at alternativene bør skrelles ned og snevres inn:

"Hemnes og Leirfjord bør sjaltes ut av diskusjonen med bakgrunn i at det ikke vil være medisinsk hensiktsmessig og/eller samfunnsøkonomisk å legge et stort sykehus utenfor en av de fire befolkningssentrene. I tillegg vil det ikke være attraktivt i forbindelse med rekruttering av helsepersonell.

Brønnøy har allerede gitt utrykk for at en plassering av et sykehus i Brønnøysund vil være like gledelig som urealistisk på grunn av plasseringen og befolkningstyngde- punkt.

Sandnessjøen bør vurderes ut fra manglende befolkningsgrunnlag, avhengigheten av ferjer og Helgelandsbrua, samt flyplasstilgjengelighet.", skriver Trælvik.

Brønnøyrådmannen argumenterer for Rana

Brønnøyrådmannen mener basert på det ovennevnte at Mosjøen og Mo i Rana er de eneste reelle alternativene for et stort sykehus på Helgeland.

Han mener valget må tas etter en rangering av geografisk tilgjengelighet, pasienter i transport og attraktivitet når ansatte skal rekrutteres. Brønnøyrådmannen konkluderer ikke i sitt høringsforslag, men i sin egen gjennomgang av disse tre kriteriene kommer det tydelig fram at Trælvik mener Mo i Rana har klare fortrinn på to av de tre.

Om lokalisering skriver han:

- Begge byene er like tilgjengelige med nærhet til E6 og jernbane. Mosjøen er i tillegg plassert slik at den danner et naturlig midtpunkt på Helgeland. Toventunellen har ført til at transportinfrastrukturen er forrykket. Det innebærer at Sandnessjøen og Mosjøen er nærmere hverandre i tid. I så måte er Mosjøen mer tilgjengelig. Samtidig gir den planlagte flyplassen i Mo et fortrinn når det gjelder fremtidig ambulansejetfly og tilgjengelighet for andre flytyper.

Trælvik følger opp med å vise til at flere pasienter må reise hvis sykehuset legges til Mosjøen:

- Når det gjelder pasienter i transport er Mo i Rana antakelig det beste alternativet. Dersom en plasserer et sykehus i Mosjøen må ca. 60.000 pasienter reise for å få helsefaglige tjenester som DMS-ene ikke tilbyr. Dersom en plasserer sykehuset i Mo i Rana er det samme tallet ca. 40.000. Det blir dermed mindre pasienter i transport og totalt sett mindre belastning på innbyggerne totalt, skriver Trælvik.

Om rekruttering skriver han følgende:

- I et urbaniseringsperspektiv er nok Mo i Rana den mest attraktive byen for å rekruttere et godt nok og stort nok fagmiljø. Byen er størst av de fire på Helgeland med god variasjon i arbeidsplasser. I tillegg har byen større og flere muligheter enn de andre byene på Helgeland når det gjelder skole og utdanning. Nærheten til fjord, fjell og natur er ellers lik med de andre byene i regionen.

Vil ha ett storsykehus og tre DMS

Trælvik oppsummerer blant annet høringsuttalelsen slik:

"Slik Brønnøy ser det bør alternativet med et stort akuttsykehus og tre DMS være det foretrukne alternativet basert på de objektive vilkårene;

  1. Bedre og mer tilgjengelige helsetjenester

  2. Styrkede og robuste fagmiljøer samlet i større enheter"

Forslaget blir altså gjenstand for politisk diskusjon på onsdag i formannskapet.