Mandag begynner årets elgjakt, og mange har nok tenkt seg ut i skogen på jakt etter nevnte skogs konge.

Først: Hvordan blir jaktværet denne uka?

– Det blir fine dager fremover nå. Det har vært fint i dag også. Jeg forventer i grunnen fortsatt fralandsvær med mulighet for noe lokal tåke sent på natta og tidlig på morgenen. Ellers er dette fine dager, med mye godvær i vente, sier Vibeke Thyness, som er vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt.

Høyttrykk over Nord-Finland

Det er nemlig et høyttrykk som parkert over Nord-Finland, og dette gir fine og rolige sensommerdager.

– Det blir forholdsvis varmt både nattestid og dagtid. Dagtemperaturene kommer fort over 15 grader, og tirsdag kan vi nok nærme oss 20 grader. Så blir det gradvis mindre varmt, men 15-tallet er innen rekkevidde hele denne uken, sier Thyness.

Hun har ikke noe nedbør på programmet heller.

– Alt i alt ser det helt strålende ut, slår hun fast.

Allemannsretten

Et annet spørsmål enkelte nok lurer på er hvordan man skal oppføre seg under jakta, når man ikke er jeger.

En leser har tatt kontakt med BAnett, og bedt om informasjon om hvordan allemannsretten påvirkes av jakten.

Det korte svaret er at den ikke påvirkes.

– Allemannsretten er på ingen måte påvirket av jakta. Jakt er ikke en allemannsrett som sådan, men allemannsretten innskrenkes ikke av noens jaktrett. Jeg som jeger kan ikke bortvise noen på noe grunnlag, for eksempel ved å stenge av skogen. Det er en viktig avgrensning. Det hender noen jaktlag setter opp skilt «obs elgjakt pågår», noen opplever det kanskje restriktivt. Men det er nok ment som informasjon, sånn at folk forstår at det er en grunn til at det er flere folk, biler, hunder og sånt i området, sier Håvard Skjerstad Andersen, som er kommunikasjonskonsulent i Norges jeger- og fiskeforbund (NJFF).

Kardemommelov

Men så er spørsmålet: Hvordan skal man oppføre seg under jakta?

– Det er litt kardemommelov. Så lenge man er snill og grei kan man gjøre som man vil, det betyr at man å ikke må forstyrre unødig. Og det går begge veier, både for jegeren og sopplukkeren. Møter du noen utenfor stien på fjellet stanser du og slår av en prat. Det er normal folkeskikk, mener jeg.

Han oppfordrer også alle som ferdes i naturen til å ta hensyn til hverandre.

– Man har jo muligheten til å ikke gå i beina til hverandre. En del søker skogens ro for å få ro. Da følger man ikke etter hverandre heller.

– Helt trygt

Videre skal det være trygt å bevege seg i naturen under jakta.

– Hele ansvaret for sikkerhet hviler på jegeren. Det er jegeren som er kurset og må tenke sikker bakgrunn og tenke over to ganger før han trekker av. Det er av hensyn til almennheten og human jakt. Det man bør gjøre er å ta de vanlige forholdsreglene, kart, kompass, mat og skifte klær. Litt sunn fornuft i skogen er alltid greit, mener Andersen, som selv skal på elgjakt.