I siste landbruksnemd i Sømna fikk en lokal bonde tillatelse til nydyrking av myrjord.

- Ett dekar dyrket myr kan slippe ut omtrent like mye CO2 som en personbil. Det finnes nesten én million dekar dyrket myr i Norge, skriver forskning.no.

- Fortsatt nydyrking av myr vil bidra til økt drivhuseffekt, sier Arne Grønlund ved Jordforsk til nettavisen forskning.no.

Gikk imot forbud

Landbruksnemda i Sømna mener hensynet til matproduksjon og investeringsmuliigheter i landbruket må veie tyngre enn klimagass-advarselen. De går imot landbruksdepartementets forslag om forbud mot nydyrking av myr.

- Generelt forbud mot nydyrking av myr må ikke innføres. Det er ikke tilstrekkelig utredet hvor store konsekvenser det vil få for norsk landbruk og matproduksjon, fastslår landbruksnemda, som enstemmig vedtok rådmannens innstilling til høringsuttalelse.

- Jeg er glad for den innstillingen fra rådmannen. Det er klart at for enkelte som vil gjøre noe med gården sin, så er det å dyrke myr eneste mulighet. Hvis det ikke er mulig for neste generasjon å gjøre dette,  så vil landbruket stoppe opp. Jeg er derfor glad for den innstillingen, sa representant Liv Julie Wågan fra Senterpartiet.

Skal beskytte klima

Det er med bakgrunn i Klimaforliket fra 2012 samt Stortingets budsjettvedtak for 2017  at regjeringen fremmer forslag om forbud mot nydyrking av myr med utgangspunkt i klimahensyn. Høring er sendt ut fra Landbruks- og matdepartementet i skriv datert 11.07.2017. Høringsfristen er satt til onsdag 11. oktober 2017. Les høringsforslaget her

Arne Grønlund ved Jordforsk  uttaler i forskning.no at dyrking av myr har betydelige negative miljøeffekter. Dette i form av utslipp av drivhusgasser, avrenning av næringsstoffer og organisk materiale, og tap av biologisk mangfold.

- Siden klimaendring er en av de største globale miljøtruslene, må utslipp av drivhusgasser anses som den mest alvorlige effekten, mener han.

Angår 15-20 bruk i Sømna

Landbrukskontoret i Sømna anslår at 15 - 20 bruk, eller 20 prosent av brukene i drift, har myrareal større enn 10 – 15 dekar som er aktuelle for oppdyrking hvis nåværende eller kommende eiere vil utvide brukets areal og produksjonsgrunnlag.

I arealbarometer for Sømna, NIBIO 2016, går det fram at det i kommunen samlet er cirka 12.000 dekar med areal som kan dyrkes opp. 43 prosent av dette er organisk jord eller myrjord, det er en betydelig del av oppdyrkingsreserven i kommunen. Det meste av myra har en slik beskaffenhet eller ligger slik til at oppdyrking ikke vil være aktuelt i praksis.

Må heller rette fokus mot olje

Norsk Bonde- og Småbrukarlag går også  imot et generelt forbud mot nydyrking av myr.

"Nettoeffekten på klimagassutslippene ved å redusere nydyrkingen av myr er høyst usikker og diskutabel. Ved en begrensning av oppdyrking av myr må det rette seg mot oppdyrking av myr dypere enn 1 meter", heter det i deres uttalelse i høringssaken.

Ordfører i organisasjonens representantskap Per-Anton Nesjan fra Vega utdyper vedtaket overfor BAnett.

- Det avgjørende er om det er behov for å dyrke nye arealer fordi det er behov for å produsere mer mat. Oppmerksomheten må i større grad rettes mot de fossile kilder i klimasammenheng. Effektene av et forbud vil være usikker. Blant annet vil det være gunstig jo nærmere jordarealene ligger i forhold til driftsbygningen. Det vil redusere behovet for transport.

- Effektene av et forbud vil være usikker, mener ordfører Per Anton Nesjan i Norsk Bonde og småbrukarlag representantskap. Foto: Hege Sæthre Lind