Nordland fylkeskommune foreslår å legge ned Teknikk og industriell produksjon (TIP) - og medialinja ved Brønnøysund videregående skole. Ikke minst førstnevnte har vekket sterke reaksjoner lokalt. Vg1 Teknikk og industriell produksjon tilbys ved 176 skoler i Norge og er utgangspunktet for over 70 utdanningsløp.

Styreleder Kristian Warholm og daglig leder Alf Einar Graven ved Sør-Helgeland Opplæringskontor mener fylkets utredning baserer seg på feil faktagrunnlag og ikke har fanget opp den gode utviklingen i antall lærlingeplasser på Sør-Helgeland de to siste årene.

Trenden er snudd

I fylkestingets høringsdokument som forbereder saken om endringer i tilbudsstrukturen for videregående opplæring står følgende om situasjonen på Sør-Helgeland.

"I Brønnøysund er det stor mangel på læreplasser innenfor utdanningsprogrammet. Det er i hovedsak det som er bakgrunnen for at forslag om nedlegging av hele TIP-tilbudet ved skolen legges fram her. Det vil vi første omgang sannsynligvis foreslås nedlegging av Vg1 TIP og Vg2 arbeidsmaskiner (Vg2 arbeidsmaskiner har ikke elever inneværende skoleår), med nedlegging av Vg2 industriteknologi påfølgende år."

- De skildrer situasjonen for noen år siden. Den flotte utviklingen de siste årene er ikke gjenspeilet, så vi frykter en beslutning på feil faktagrunnlag, sier Kristian Warholm.

- I fjor bidro vi til å skaffe 60 unge lærlingeplass. Det var rekord. Så langt i år har vi 54, og jeg har tro på ny rekord. Ved årsskiftet hadde vi 130 lærlinger ute  - mot 80 på samme tid for noen år siden. Men de 130 er ikke i statistikken ennå, for de tar først fagbrev neste år, forklarer Alf Einar Graven, daglig leder for Sør-Helgeland Opplæringskontor.

En del av årsaken til at trenden er snudd er bedre samarbeid med skolen. En annen er  at opplæringskontoret i oktober i fjor økte fra to til tre fulltidsansatte. Det hjelper, ifølge Graven.

- De to siste årene har vi hatt flere lærlinger enn i hele perioden 2008-2015 til sammen, sier han.

- Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen i høringsdokumentet, bekrefter Warholm.

Mister ungdom

Graven og Warholm påpeker at utdanningstilbud er viktig for folketall og rekruttering.

- I denne alderen er det for mange drastisk å flytte på hybel, påpeker de.

- Å ha en god opplevelse med skolegangen og læretid er viktig for hvor man vil bosette seg senere, påpeker Warholm.

Graven viser til forskning fra Nord universitet som viser at det er 70 prosent sjanse for at en jente blir boende et annet sted enn hjemplassen dersom hun har læretiden borte fra hjemplassen. Og 30-40 prosent for guttene.

En nedleggelse av TIP vil skape trykk andre steder, mener han.

- Mange av elevene vil gå til bygg- og anleggsfag isteden. Men da blir det ikke nok lærlingeplasser der.

Landbruksmekanikere

Ifølge Graven er TIP blant annet viktig for rekrutteringen av fagfolk til lokale bedrifter som Truck-Tek, Tine og Plastsveis. TIP er også førsteåret for de som blir landbruksmekanikere - viktige fagfolk for landbruket og bedrifter som Eiksenteret, A-K Maskiner og Felleskjøpet.

- Sør-Helgeland er et lokomotiv innen landbruket. Da blir det spesielt å flytte landbruksmekanikerlinja herfra, sier Graven.

Men han og Warholm har også en liten pekefinger.

- De bedriftene som ikke har tatt inn lærlinger ennå bør virkelig kjenne sin besøkelsestid nå.

- Hva betyr lærlingene for Hans Ivar Slåttøy Transport, hvor du arbeider til daglig?

- Vi har hatt flere lærlinger og har en nå. De fleste av dem er fra kjøretøyfag, men vi arbeider med å utvikle et mekanisk miljø og vil bruke mulighetene der, sier Kristian Warholm.

- På det feltet må vi forresten framheve TTS-garasjen. De har vært kjempeflinke til å ta inn lærlinger, sier Graven.

Arrangerer møte

Onsdag kveld arrangerer Sør-Helgeland opplæringskontor et møte. Bedrifter inviteres, så man får kartlagt situasjonen.

- Vi merker at dette skaper engasjement, det er er sårt tema, sier Warholm.

- Samtidig får vi signaler om at ballen ligger hos oss. Dersom vi passer på at det er nok lærlingeplasser, så legges det ikke ned, sier Graven.

De to mener også at Nordland fylkeskommune bør ha en egeninteresse av å ha et godt tilbud lengst sør i fylket.

- Uten TIP her vil Namsos og Rørvik være vel som aktuelle skolesteder som byene lengre nord på Helgeland. Da kan fylket bli sittende og betale for skoleplasser i Nord-Trøndelag.