Ekteparet i 60-årene er i Salten tingrett dømt til 10 måneder ubetinget fengsel hver for over 30 tyverier fra ulike skytebaner i Norge, blant dem i Brønnøy, Sømna og Bindal. Tyvgodset var 2,6 tonn tomhylser. De er også dømt for ulovlig innførsel av en rifle. De er også dømt til inndragning av 100.000 kroner.

De har begge erkjent straffskyld for forholdene, men det er ikke kjent om de har vedtatt dommene, og om de er rettskraftige.

– Merkeligste jeg har opplevd

Til NRK Nordland sier kvinnens forsvarer Hilde Guldbakke at hun aldri har opplevd noe lignende.

– Innenfor vinningskriminalitet er det noe av det merkeligste jeg har opplevd. Jeg skvatt når jeg så avisoppslaget med bøttevis av tomhylser, sier hun til kringkasteren.

Bodø Nu omtalte saken først.

Førte notater og dagbok om tyveriene

Det er heller ingen tvil om at dette er forbrytere litt utenom det vanlige. Det tyske ekteparet har blant annet ført utførlige notater over tyveriene. I dommen fra Salten tingrett omtales disse notatene i mannens forklaring:

«Når de kom frem til de aktuelle skytterbanene, tegnet han en «S» på kartet. De merket også av hvis det var elg eller hvis det var mulighet for overnatting eller bading.

Han laget notater over de banene de hadde vært på. Etter spørsmål fra aktor opplyste siktede at han laget notaterover banene hvor de hadde vært fordi han synes det var interessant å vite hvilken bane det var, om det var lett å komme seg dit, om det var mange hylser der eller lignende. Han kunne på bakgrunn av dette se om det var gode baner eller ikke.

Han hadde egentlig ikke tenkt å lage notater for å kunne komme tilbake – det var mer av interesse og for å kunne huske det. Han forklarte likevel at han fra tidligere turer i 2015 og 2016 hadde gjort tilsvarende notater. De hadde da vært innom noen av banene de nå var innom i 2017.

Etter spørsmål fra forsvarer opplyste siktede at han ikke er interessert i våpen eller skytebaner, men at han og kona liker å se på elg. Alt som henger sammen med dette interesserer han og kona.»

Kona skrev dagbok om det samme.

Bobilen på verksted grunnet «høy vekt»

Det fremgår også av dommen at ekteparet hadde vært turer i Norge og stjålet tomhylser flere ganger i 2015, 2016 og tidligere på året i år. De brukte bobilen for frakt av tyvegodset, som pleide å være mellom to og tre tonn.

I fjor hadde de store utgifter til reparasjon av bobilen. Mannen tror dette var på grunn av «den høye vekten i bobilen».

De planla tyveriene ved å bruke en skytterbaneguide, og la opp turene i Norge på et svært organisert vis.

«Siktede forklarte at hver dag de var i Norge hadde de pekt seg ut en plass de ønsket å se», heter det i dommen.

Tyveriene ble gjennomført ved at ekteparet kjørte så nært skytebanen som mulig, noe som ofte ble avgjort av stengte bommer. Hun ventet i bobilen mens han gikk til selve skytebanen, og så etter tomhylser. Han brøt seg inn dørene til flere skytebaner. Men den han begrenset vinningskriminaliteten sin strengt til tomhylser.

«På enkelte skytebaner var det en del annet utstyr, herunder TV, Stereo, PC og andre verdifulle ting. Han tok likevel ikke noe av dette», heter det i dommen.

Husket ikke, men tok notater

Dette forklarte han om tyveriene på Sør-Helgeland:

  • «Han husker det konkrete tilfellet på Skavdalen skytebane i Brønnøy kommune. Han kuttet en kjetting som sperret veien inn til banen.Han gjorde dette fordi han ville kjøre nært med bilen for å lete etter tomhylser, men kom ikke fordi sperringen. Han skar da over det ytterste leddet på kjettingen. Han brøt videre opp en dør til en kommando-bu på standplass. Grunnen til at han ikke stjal noe der, var fordi han ikke kunne finne noen hylser der.»

  • «Han husker det konkrete tilfellet på Dypaune skytebane i Brønnøy kommune. Han kuttet en hengelås på en bod-dør og brøt opp en dør til et lager. Han gjorde dette fordi han ville komme seg inn og lete etter tomhylser å stjele. Grunnen til at han ikke stjal noe der, var fordi han ikke kunne finne noen tomhylser der.»

  • «Siktede forklarer at an ikke husker den aktuelle skytterbanen konkret, men husker at han og hans kone var i Sømna kommune på det aktuelle tidspunktet og at de oppsøkte skytterbaner i området i den hensikt å stjele tomhylserfor å selge disse. Han forklarte videre at han og hans kone har angitt i notatene deres at de var på den aktuelle skytterbanen og borttok tomhylser. Det stemmer også at han brøt opp en dør for å komme til, ettersom han gjorde dette på flere av banene.»

  • «Siktede forklarte at han ikke husker den aktuelle skytterbanen (Bindalseidet skytebane, red.anm.) konkret, men husker at han og hans kone var i Bindal kommune på det aktuelle tidspunktet og at deoppsøkte skytterbaner i området i den hensikt å stjele tomhylser for å selge disse. Han forklarte videre at han og hans kone har angitt i notatene deres at de var på den aktuelle skytterbanen og borttok tomhylser. Det stemmer også at han brøt opp en inngangsdør tilskytterhuset for å komme til, ettersom han gjorde dette på flere av banene.»

  • «Siktede forklarte at han ikke husker den aktuelle skytterbanen (Helstad skytebane, red.anm.) konkret, men husker at han og hans kone var i Bindal kommune på det aktuelle tidspunktet og at deoppsøkte skytterbaner i området i den hensikt å stjele tomhylser for å selge disse. Han forklarte videre at han og hans kone har angitt i notatene deres at de var på den aktuelle skytterbanen og borttok tomhylser.»