Marine harvest AS har søkt fylket om å etablere et nytt, åpent oppdrettsanlegg ved sørenden av Hamnøya i Vevelstad. Det får leder i Brønnøy fiskarlag Ken-Richard Hansen til å tenne på alle pluggene.

– Det er kjempeprovoserende. Lokaliteten det søkes om, Buøya, ligger mellom Hamnøya og Fjordholmene og er et veldig godt gyte- og oppvekstområde for torsk, sei og hyse, sier lederen for Brønnøy fiskarlag, som har tatt opp i seg fiskarlagene i Vevelstad, Sømna og Bindal.

Slik er Marine harvest-anlegget plassert inntil sørenden av Hamnøya. Skraveringen markerer gyteområdet. Foto: Kartskisse

Forbannet og fortvilet

Hansen er lite fornøyd med Marine harvests søknad, men retter sterkest kritikk mot politikerne i formannskapet.

– Det som gjør meg mest forbannet og fortvilet er at formannskapet så bort fra kommunedelplanen og åpnet for akvakultur i dette området under behandlingen av Kystplan Helgeland i 2015. Nordlandsforskning har gjort undersøkelser i området og funnet mye småfisk, og Fiskeridepartementet mener dette feltet er viktig på ta vare på, sier Hansen, som selv sitter i kommunestyret.

I høringsinnspill til kystplanen fraråder Fiskeridirektoratet akvakultur i området.

"Det er lagt inn et nytt akvakulturområde Buøya. Det ligger mellom Fjordholman i utløpet av Velfjord i sør og Hamnøya i nord. Området er overlappende med gyteområde for torsk. Det drifter båter fra flere kommuner i området. Feltet har regional bruksverdi, men ikke høy regional bruksverdi. Fiskeridirektoratet region Nordland frarår at dette området avsettes til akvakultur."

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen avviser at Buøya-området er vedtatt avsatt til akvakultur.

– Det som har skjedd er at planutvalget har gitt et foreløpig innspill til Vevelstads del av Kystplan Helgeland, til plangruppa for den felles kystsoneplanen. I første omgang valgte man da å ikke fjerne muligheten for å etablere akvakultur her, da begrepet akvakultur innbefatter mer enn bare tradisjonell lakseoppdrett i åpne merder, sier Andreassen.

Arbeidet med Kystplan Helgeland er nå satt på vent, blant annet som følge av innsigelser fra Fylkesmannen og at flere kommuner har trukket seg ut.

– Så det er fortsatt Vevelstad kommunes eksisterende plan som gjelder. I den er Buøya uplanlagt, men gyteområdet er avmerket med skravur. Det er altså ikke juridisk hold i at vår plan utelukker oppdrettssøknader i området, det bekrefter fylkeskommunen. Men det finnes også restriksjoner for etableringer i området som følge av at det er hekkende rovfugl i nærheten, jamfør innspill fra Fylkesmannen, sier Andreassen, som i likhet med Hansen representerer Samarbeidslista i kommunestyret.

Fram og tilbake

I Vevelstad er formannskapet også planutvalg. I rådmannens utkast til planen var det foreslått å åpne for akvakultur i området. Mens i innstillingen til planutvalget lød på å ta ut punktet om akvakultur ved Buøya.

– Planutvalget ønsket ikke å konsekvent utelukke akvakultur i første omgang, men åpne for diskusjon rundt det i den videre behandlingen, som dessverre lar vente på seg. Vi må huske at akvakultur også kan være algeoppdrett, og utviklingen av ny teknologi går raskt innen fiskeoppdrett, sier Andreassen.

Ordføreren understreker at søknaden ikke er behandlet ennå, men er klar i sitt syn på saken.

– Jeg er helt enig med Ken-Richard i at det er vanskelig å se for seg et tradisjonelt oppdrettsanlegg i dette området, nettopp på bakgrunn av Fiskeridirektoratets innspill og eksisterende markering av gyteområde i vår arealplan. Dette er det likevel opp til kommunen å mene noe om, når kommunestyret får saken. Kommunestyret skal komme med en planfaglig uttalelse til søknaden, hvor vi begrunner en enten positiv eller negativ uttalelse.

Kystplan Helgeland har ennå ikke vært behandlet i kommunestyret.

– Jeg har etterlyst saken som kommunestyrepolitiker. I prosessen Brønnøy kommune kjører har jeg som leder i fiskarlaget vært invitert til flere møter. Det fortjener ros, sier Hansen.

Planutvalget i Vevelstad har sendt kystplanen ut til første gangs høring

– Det gjenstår andre gangs høring, folkemøter og behandling i kommunestyret før et endelig vedtak foreligger, sier Andreassen.

Ønsker innspill

Initiativet til det videre arbeidet med Kystplan Helgeland ligger nå hos fylket.

– Kommunene venter på å bli innkalt til møte med fylkesråden for videre avklaring, noe vi har fått beskjed om ved flere anledninger. Vi vet ennå ikke når dette blir. Fylkeskommunen har gitt sterkt uttrykk for at de ønsker at denne felles kystsoneplanen skal komme i mål. Fylkeskommunen er også veldig klar på at det er vår eksisterende arealplan som gjelder. Forhåpentligvis kan vi få en fortgang i det videre arbeidet med planen, og da er det viktig at vi får inn innspill som kanskje ikke kommer gjennom høringsrunder, da fortrinnsvis gjennom lokale folkemøter, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Per i dag er det drift på to oppdrettslokaliteter i Vevelstad. Nova Sea har anlegg ved Kalvhylla og Giskå ved Stokkasjøen. AkvaFutures søknad om å etablere anlegg med sin nye teknologi i Andalsvågen og Hamnøysundet er under behandling av fylket og sektormyndighetene.