Helgelendingen skrev i forrige uke om oppfinner Jan-Frode Haugaløkken i Grane, som sier han har en idé om et register som kan fjerne medlemsjuks i norske organisasjoner og i tillegg gi 50-60 arbeidsplasser i Grane.

Drift på Trofors

Haugaløkken ser for seg opprettelsen av et "Organisasjonenes felleskontor (OF)", som samler alle medlemsregister. Oppfinneren mener det kan drives på Trofors, underlagt Brønnøysundregistrene og med selve databasen i Brønnøysund.

Ifølge Haugaløkken har Brønnøysundregistrene og Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) bekreftet at de er positive til ideen. Han sier imidlertid at saken ble satt over til Kulturdepartementet, hvor den ifølge ham har stoppet opp.

Kulturdepartementet svarer til Helgelendingen at de ikke er kjent med at NFD eller Brønnøysundregistrene støtter opprettelsen av Organisasjonenes felleskontor og sier de "ikke deler Haugaløkkens oppfatning av saken" og at Frivillighetsregsiteret ikke er et medlemsregister.

Til dette har oppfinneren svart med et eget leserbrev.

Her skriver han blant annet at han har fått bistand av Grane næringsutvikling i arbeidet med saken. Han stiller også spørsmål ved hvorfor departementet trekker inn Frivillighetsregisteret når de samtidig sier at det ikke er et medlemsregister.

Avviser kontakt

Brønnøysundregistrene forvalter 17 nasjonale register på oppdrag fra departmentene. Presseansvarlig Frode Nordfjellmark avviser overfor BAnett at de har fått noen henvendelse fra Haugaløkken om hans idé.

- Vi har ikke fått noen henvendelse fra Haugaløkken om et slikt register. Vi har heller ikke vært i dialog med andre offentlige aktører om et slikt register, skriver han i epost til avisen.

Kulturdepartementet viser i sin kontakt med oppfinneren til svarbrevet som ble sendt fra departementet til Grane næringsutvikling 1. juli 2015.

Ikke aktuelt

Brønnøysunds Avis har bestilt innsyn i svarbrevet som Kulturdepartementet sendte Grane næringsutvikling AS i juli 2015. Der skriver ekspedisjonssjef Lars Audun Granly og fagdirektør Anne Sletmo at etableringen av et register som foreslått ikke faller inn under Kulturdepartementets arbeidsområde.

- Mye av den funksjonaliteten som beskrives i den omtalen av Organisasjonenes felleskontor finnes allerede i Frivillighetsregisteret. Det vises i denne sammenhengen til telefonsamtaler mellom Grane Næringsutvikling og Brønnøysundregistrene, og samtaler mellom Kulturdepartementet og Grane Næringsutvikling høsten 2014 om saken. På denne bakgrunn anser departementet det ikke som aktuelt å gå inn i arbeidet med opprettelsen av Organisasjonenes felleskontor i Grane.

Krevde 300.000 kroner

Ifølge departementets brev har Grane næringsutvikling stilt spørsmål ved om departementet har forsøkt å tilegne seg Grane næringsutviklings forretningsidé eller åndsverk og på denne bakgrunn rettet et krav om 300.000 kroner ekskl. mva. mot departementet.

Til dette skriver departementet at Frivillighetsregisteret ble opprettet 1. desember 2008, og at utredningen av etableringen startet i 2005 og ble sendt på høring året etter.

- På denne bakgrunn vurderer departementet at Grane næringsutviklings krav mot departementet er grunnløst og anser saken som avsluttet, heter det i brevet.