Søndag ettermiddag holdt 3. Gardekompani en liten intimkonsert i kantina på Brønnøy Helse- omsorgssenter til stor begeistring fra de eldre og andre fremmøtte.

Konserten startet med "Kronprins Olavs honnørmarsj" og stemningen var allerede satt. Garden ønsket 17. mai-stemning i rommet og fulgte opp med en av Norges mest kjente nasjonalsanger, "Norge i rødt, hvitt og blått" til allsang fra publikum og etter hvert også et kor fra garden. "Fagert er landet" fulgte så, før samlet "O bli hos meg" førte til at mange ble rørt til tårer. Gardens signatur er "Gammel jegermarsj" og denne sto selvfølgelig på repertoaret.

- Det var en flott konsert. Kjempeartig, sier Marion Erickson etter konserten.

Håndplukket til troppene

Musikkgardistene deltar blant annet på konserter, drilloppvisninger og parader i inn- og utland. Hverdagen deres dreier seg i stor grad om musikalsk utdanning, eksersis og fysisk trening. Tjenesten gjennomføres hos Hans Majestet Kongens Garde på Huseby i Oslo.

For å bli en del av musikktroppen, må alle som søker prøvespille. Dette gjennomføres på våren det året førstegangstjenesten skal gjennomføres. I tillegg må søkeren igjennom et intervju. Ifølge forsvarets egne hjemmesider består førstegangstjenesten av en grunnperiode og en spesialperiode. Grunnperioden, eller rekruttperioden​, er noe annerledes for musikkgardister enn andre soldater. For musikkgardistene går det mye tid med på musikkøvelser og sluttet orden. Sluttet orden handler i grove trekk om at hele troppen skal gjøre de samme bevegelsene samtidig. I grunnperioden læres de grunnleggende ferdigheter innen sluttet orden. Senere i førstegangstjenesten benyttes denne kunnskapen benyttes i drillprogram som vises frem for publikum.

Under spesialperioden vies mye av tiden til innlæring av årets drillprogram. Her skal de grunnleggende ferdighetene innen sluttet orden overføres til formasjoner som er koreografert til spesielt utvalgt musikk.

Drilltroppen

Drilltroppen er en parade- og oppvisningsavdeling. Soldatene som tjenestegjør her blir eksperter på eksersis både med og uten musikk. Også her består tjenesten av en grunnperiode og en spasialperiode. Her går det mye tid med på å lære sluttet orden og våpeneksersis. I spesialperioden lærer troppen årets drillprogram. Det betyr at de grunnleggende ferdighetene innen sluttet orden overføres til formasjoner som er koreografert til spesielt utvalgt musikk.