Ordene tilhører Harald Volden, en professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hav-alger kan være svaret

Han mener hav-alger vil kunne erstatte mye av fôret som per dags dato importeres fra andre land.

- Det kan ta 10-20 år, men mulighetene er store, selv om det er utfordringer knyttet til volum og kvalitet, sier Volden.

Volden har forfattet over 300 artikler knyttet til ernæringsfysiologi hos drøvtyggere, fôring av melkekuer og bærekraftig matproduksjon. Ved siden av forskningen er Volden også fagsjef i TINE Rådgivning.

Han brenner for å finne gode løsninger på de klimautfordringene landbruket står overfor, og mener Nord-Norge har mange spennende muligheter.

God lys og egenprodusert energi

- Det har blant annet vært forsket på kvaliteten på gress, og i Nord-Norge gir de lyse somrene næringsrikt gress med høyt sukkerinnhold. Dette gjør gresset til prima fôr for dyra, sier Volden.

Han mener også at de framtidige fjøsene vil være mer energieffektive enn de er i dag. Egenprodusert energi vil da være viktig.

- Solenergi i Nord-Norge har et større potensial enn det mange tror, sier han.

Metanfangst

Det er ingen ukjent sak at kyr produserer mye metangass. 80 prosent av metangassen gulper kua opp som rap. 15 prosent ligger i kumøkka og fem prosent kommer ut som tarmgass.

Volden mener teknologien kan hjelpe til med å omgjøre metan til CO2.

- Allerede i dag er det bygd anlegg der biofiltre omdanner metangass til CO2. CO2 er også en klimagass, men den er 25 ganger mindre klimaskadelig enn metan, sier Volden.

Teknologien som finnes per dags dato er dyr, men det mener Volden kan endre seg i fremtiden.

- Og så ligger det et stort potensiale i å bruke kumøkk for å produsere energi. I framtiden vil stadig flere av oss fylle kumøkk på tanken. Det er jeg overbevist om.