Paul Birger Torgnes ga aldri opp torskedrømmen helt, selv om han tidligere har oppgitt å ha tapt en halv milliard kroner på torskeoppdrett. Dette var i stor grad knyttet til selskapet Fjord Marin Cod.

- På grensen

Mandag melder Fiskeribladet at Paul Birger Torgnes og broren Arnfinn Torgnes satser på torskeoppdrett igjen. Torsken skal ifølge avisen oppdrettes hos Codfarm AS, som er 100 prosent eid av Norsk Havbrukssenter, hvor Arnfinn Torgnes er daglig leder. Brødrene understreker at utsettet av torskeyngelen er et forsknings- og utviklingsprosjekt, men håper det skal lede fram til full satsing på torsk igjen. Norsk Havbrukssenter samarbeider med Nofima, Skretting og Insula om prosjektet, som partene bruker 12-15 millioner kroner på.

- Det vi gjør nå er på grensen av hva vi får lov til av familiene våre, sier Paul Birger Torgnes til Fiskeribladet.

Har troen

Til BAnett opplyser Paul Birger Torgnes at yngelen ble satt ut i merdene på Norsk Havbrukssenter natt til onsdag.

- Den svømmer og trives i merden.

- Hvorfor nekter du å gi deg med torskeoppdrett, som du har tapt så mye på?

- Vi har hele tiden hatt troen på torskeoppdrett. Vi hadde stor framgang i produksjonen den tiden vi drev, men markedet kollapset. Vi måtte derfor gi opp som alle de andre torskeoppdretterne for cirka 7-8 år siden. Etter det er det drevet et godt avlsarbeide som har gitt oss en sterkere og bedre torskeyngel, som vokser raskere og som er mer motstandsdyktig mot sykdom. Samtidig er prisene langt høyere i dag. Med dette som bakgrunn, og med den kunnskap og kompetanse vi og folkene våre opparbeidet oss, og at vi fikk med svært kompetente samarbeidspartnere i Nofina, Skretting og Insula, gjorde at vi mente tiden var inne for å gjennomføre et storskala-forsøk for å se om det er mulig å drive lønnsom torskeoppdrett.

Skeptisk leder

Fiskeribladet omtalet også satsningen i sin lederartikkel. Der berømmes brødrene Torgnes for sin ståpå-vilje, men avisen er skeptisk til om de vil lykkes.

"For å lykkes må oppdretterne kunne levere stabile store volum. Det har de aldri klart. Spørsmålet er om de klarer det i dag, eller om disse torskedrømmene vil forbli småskala på forskningsnivå.", skriver avisen, som likevel gir Torgnes- brødrene rett i at forholdene ligger bedre til rette enn for noen år siden, siden villfangsvolumene blir mindre, mens torskeprisen øker.

Paul Birger Torgnes og Arnfinn Torgnes satser på torsk igjen. Foto: Reidun Skoge