Leder i Vega Arbeiderparti Hilde Sprækenhus ønsker velkommen til de rundt om 50 gjestene, og gratulerer alle med jubileet. Partiet har nå 66 medlemmer på Vega, og med det er det like mange jubilanter i år når lokalpartiets 100-årsdag blir feiret.

– De fleste er fra Vega og Ylvingen, men også fra Hamar, Alstahaug og Oslo, forteller Sprækenhus.

Taler og underholdning

Utover kvelden var det mange som hadde noe å si. Det var taler fra blant andre ordfører André Møller, Ap-æresmedlem Bjarne Mørk-Eidem, stortingsrepresentant Eirik Sivertsen, Ruth Skjelsvik (leder, Bindal Ap) og Magnar Solbakk fra Brønnøy Ap.

Tre representanter fra AUF underholdte gjestene med en sketsj. Det ble sendt videohilsener fra blant andre Lisbeth Berg-Hansen, Hadia Tajik, Jonas Gahr Støre og Martin Kolberg.

Sistnevnte hilste særlig til Bjarne Mørk-Eidem, sin tidligere stortingskollega og æresmedlem i Arbeiderpartiet. Mørk-Eidem gratulerer Vega Ap med 100 årsdagen med gode gamle historier, noen også fra Vega.

– En bedre uforberedt tale har jeg aldri hørt, sier toastmaster Eirik Kristiansen .

Politikk hjelper

–Det er en grunn til at alle har stemmerett i Norge, det er en grunn til at det er gratis å gå på universitet i Norge. Det som gjør arbeiderbevegelsen sterk, er at vi velger å stå sammen, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen.

Han gratulerer Vega Ap med den store dagen, og omtaler Haakon O. Wika og Bjarne Mørk-Eidem som kjemper i Arbeiderpartiet.

Ungdommens stemme

Over en lang periode var det null aktivitet i AUF Sør-Helgeland, så nåværende leder Aurora Adolfsen startet opp på nytt for rundt tre år siden.

– Vi har jobbet mye med å få AUF stabilt. Det har vært en satsning i det siste å gjøre det enklere for ungdom å drive gårds- og fiskerinæring forteller hun.

På feiringen var også AUF-erne Emma Gullsvåg og Grethe Therese Svea tilstede.

– Det har vært en spenstig kveld, med masse liv, forteller Grethe.

En kjempekveld

Grete Bang har sittet i fylkestinget siden 2003.

– Jeg har også sittet i kommunestyret og formannskapet på Vega fra 1983 til 1987. Da var jeg varaordfører også, forteller Bang. Som flere av de andre, trekker hun også fram Martin Skjefstad som den mest markante ledlederen i Vega Ap gjennom årene. Han satt i hele tolv år sammenhengende.

– Martin har vært en god leder, og en framsynt leder. Sett utenfra ser jeg at han har vært en markant leder og har satt Vega på kartet, forteller Grete Bang, og tilføyer at han vet hvilke veier han skal gå for å få gehør.

- Dette har vært en kjempekveld, med gode taler og historier, smiler Bang.

Satt fast på grunn av fugl i propellen

Skjefstad selv kom seg ikke på jubileumsfesten, da han satt fast etter en reise. Han ble nevnt i flere taler, med hilsener fra både fjern og nær.

–Det er kjempetrivelig å høre at man kunne ha fungert for folk, at man har spilt en rolle.  Jeg har sagt det til medlemmene før, at jeg er veldig ydmyk for å ha fått den tilliten, forteller han. Skjefstad mener utviklingen som har skjedd med Møller som ordfører har vært fantastisk og at det har vært fint å være med på.  Han nevner også ting som har vært vanskelig, som forholdet mellom verdensarv og oppdrett.

– Det er en unødvendig konflikt fordi man ikke hatt de diskusjonene vi skulle hatt, helt åpent. Der har vi som parti gjort en dårlig jobb, mener han.

Martin Skjefstad mener konflikten kan bli vanskelig for et så lite samfunn som Vega, men det finnes måter å løse det på – det tar bare litt tid.

– Jeg er helt sikker på at vi vil få løst dette, forteller Skjefstad.