Freddy Kvalø og Anne Tøgersen tipset BAnett om synet som møtte dem på kirkegården i Brønnøysund søndag kveld.

- Tagging, gravskjending. Dette er ikke bra, skrev Kvalø i MMS-en han sendte.

Fem gravsteiner er sprayet med oransje spraymaling på baksiden.

En sjekk med kirkeverge Jan Edgar Kristiansen viser at det heldigvis ikke er snakk om kriminell tagging.

- Det er vi som har merket gravsteinene. De skal fjernes av parkvesenet, etter at de pårørende ikke lenger ønsker å ha dem stående, forteller kirkevergen.

Samboerparet mener merkingen burde vært gjort på en annen måte.

- Hadde jeg sett noe slikt på min mors grav, ville jeg blitt veldig lei meg. Hvorfor kunne man ikke ha brukt de små skiltene som settes ved gravstøttene som brukes når de pårørende bes ta kontakt med kirkevergen, sier Anne Tøgersen.

Kristiansen er enig og lover en mer subtil framgangsmåte framover.

- De som var merket skulle fjernes samme dag, men så ble det dessverre ikke tid. De blir fjernet mandag og det vil bli en enklere merking på gravsteiner som skal tas bort fra nå av, sier han.

OPPDATERT mandag:

- Blir ikke tatt i dag, men merkingen som var så synlig blir fjernet, sier kirkevergen.

Oppryddingsarbeid

Kristiansen forteller at de er i ferd med å gjennomgå alle 12 kirkegårdene (se liste nederst) i Brønnøy.

- Dette er et oppryddingsarbeid som kun kan gjøres i sommerhalvåret på grunn av tælen om vinteren. Da vi startet i fjor, ble det merket med spraymaling i gresset. Men merkene forsvant når kirkegården ble klippet.

- Man betaler feste for 20 år. Det er pårørendes ansvar. Vi skal fjerne alle gravsteiner de pårørende ikke lenger ønsker å ha stående, og de vi ikke har fått svar på forespørsel om fornyelse av feste innen fristen, forteller Kristiansen.

Kirkeverge Jan Edgar Kristiansen. Foto: Bente Milde

- Det koster 30.000 å opprette én ny gravplass, så det er nødvending med en opprydding. Mange familier er flinke til å gjenbruke gravene. Dagens lovkrav er én kirkegård per kommune. Men det ikke adgang til å legge ned eksisterende kirkegårder. Det er ikke aktuelt å utvide alle. Blir det fullt på den man sokner til, blir man i utgangspunktet gravlagt på den nærmeste, redegjør Kristiansen.

Kirkegården ved kapellet på Skogmo skal utvides.

- Vi har allerede fått plass til 15 nye gravsteder innenfor gjerdet, etter at vi har fjernet noen trær og skiftet ut masser i en fylling. Kirkegården skal utvides ytterligere når reguleringsplanen for området er ferdig, forteller kirkevergen.

Arbeider på Skogmo kirkegård. Foto: Jan Edgar Kristiansen

Bolting er påbudt

Sikring av gravsteinen er også pårørendes ansvar.

- Gravsteiner som er til fare for barn og andre som ferdes på kirkegården legger vi ned. I 1997 kom det nye forskrifter som krever at gravsteinen boltes fast til fundamentet, med tilbakevirkende kraft. Det er også pårørendes ansvar å få gjort. Bolting kan bestilles gjennom kirkekontoret. Fra 2000 er alle støtter boltet, redegjør Kristiansen.

Kirkegårder i Brønnøy:

Brønnøysund

Ved og rundt Brønnøy kirke

Skogmo

Trælnes

Ved Nøstvik kirke

Vollan

Hongset

Tosaunet

Flataunet

Tosaunet

Øverbygda

Storfjord