Mandag sto et tysk ektepar (begge 70) for det politiet omtaler som en «usannsynlig dårlig spøk» på Brønnøysund lufthavn.

– De hadde påstått at de hadde to bomber i bagasjen, melder politiet på Helgeland.

  • Har du bilder eller tips? Kontakt BAs journalist på 485 14 196 eller på epost til simon@banett.no

– Ganske spesielt

Unektelig en dårlig spøk, og politiet rykket ut til flyplassen for å håndtere saken.

– Jeg antar det er om denne usannsynlig dårlige spøken du ringer, sier operasjonsleder Ann Line Finanger hos politiet på Helgeland da BAnett ringer.

– Folk tuller jo med mye rart, men det er ganske spesielt å tulle med noe sånt, spesielt når man skal sjekke inn på et fly. Det er vel allmenn kunnskap at man ikke spøker med slikt, og det ble ikke tatt godt i mot, forteller hun.

Bare én bombe i bagasjen

Da de skulle sjekke inn fortalte mannen at han hadde blitt bedt om å ta med litt «ekstrabagasje» på flyet.

– Han fortalte at han hadde blitt bedt om å ta med to bomber på flyet av en venn, men at han bare hadde tatt med seg en, fortsetter Finanger.

Hun tar en pause, og fortsetter.

– Det er spesielt. Men det er jo fint at han bare tok med seg en, da.

Ble ransaket

Det hele forårsaket naturlig nok stor ståhei.

– De ble ransaket begge to, og det ble satt inn hund. Bagasjen ble gjennomsøkt og gjennomlyst på alle måter, sier hun,.

Dårlig spøk i terrortider

Finanger undrer litt over hvordan man kommer dithen at man spøker om slikt.

– Jeg tenker, hvordan spøker du på tysk på en norsk flyplass om at man har en bombe i bagasjen. Det er uansett en usedvanlig dårlig spøk i disse terrortider, du spøker ikke om sånt.

Da politiet ankom flyplassen var det rolig på stedet.

– Det var grei stemning, de var tatt til side og satt på et eget rom, og bagasjen ble konfiskert.

Evakuerte ikke terminalen

Paret kom med spøken sin i sikkerhetskontrollen, opplyser lufthavnsjef Glenn-Robert Johnssen til BAnett.

– Der reagerte de i henhold til normale prosedyrer. Det er uakseptabel adferd. De ble tatt til side av vekterne, og både jeg og politiet ble kontaktet. Så tok politiet over.

– Evakuerte dere terminalen?

– Nei, de var tidlig ute på innsjekk og eneste passasjerer. Vi slapp ikke inn folk i terminalen mens det pågikk, sier han.

Rakk flyet sitt

Man får anta at det tyske paret alt tatt i betraktning kan anse seg som heldige.

– De rakk flyet. Det ble avklart av politiet, og i sikkerhetskontrollen, og så tok politiet personalia på begge og gjorde det veldig klart for dem at om dette skjedde flere ganger ville de bli politianmeldt.

– Litt utypisk tysk

De to skal ha forstått alvoret.

– Jeg forsto det sånn at de ble ganske stresset etter hvert, og forsto alvoret. De oppdaget vel at dette ikke er noe man spøker med.

Han mener oppførselen er lite tysk.

– Det er litt utypisk tysk å fleipe med myndighetspersoner. De pleier å være veldig ryddige. Derfor stusset de nok i sikkerhetskontrollen, sier han.

Securitas har selv kjørt en rask gjennomgang av episoden, og normalt får lufthavnen en rapport i etterkant av en slik hendelse

Veldig sjelden

– Har du opplevd noe slikt før?

– Det er i så fall lenge siden vi hadde noe slikt lokalt hos oss. Jeg vet det har vært tidligere, men det er såpass lenge siden, og jeg er også usikker på i hvilken grad det ble oppfattet som fleip. Det er litt avhengig av tone og hvordan det oppfattes. Dette er heldigvis noe som skjer mer og mer sjelden. Jeg vet at da man innførte sikkerhetskontroll, så var det oftere at man fleipet med slikt, fordi man ikke forsto alvoret. Så har det vært både gradvis innskjerping og aksept for det

Episoden ble meldt til politiet klokken 13.16.