Men ifølge NRK er det kun 10 prosent av de pantede flaskene som gjenvinnes.  Dette fordi oljeprisen er så lav at det nå er billigere for brusprodusentene å bruke ny plast enn resirkulert plast i flaskene sine.

- Når du panter plastflasker, så tenker du sikkert at du gir flasken evig liv i en ny flaske. Men kun 10 prosent av plasten i pantede flasker blir smeltet om til nye flasker. Resten blir til andre plastprodukter som ikke gjenvinnes, men brennes når de er ferdigbrukt, heter det i NRKs nyhetsmelding som ble publisert ved inngangen til helga.

Sinne og skuffelse

Jenny Solbjørg Myge er økologisk agronom, og jobber nå i barnehage. Hun reagerte med sinne og skuffelse da hun leste nyhetsmeldingen.

-No kjente eg at miljø-hjarta mitt sank... Er det verkeleg sant..? 10 prosent!! Det er billegare å bruke ny plast enn resirkulert..! Dette skulle vore kategorisert som miljøkriminalitet, skrev hun i sin status på facebook.

-Jeg ble sint og skuffet. Som de fleste andre har jeg pantet flasker i god tro om at de ble til nye. Jeg er opptatt av å formidle ungene hva vi gjør med miljøet rundt oss. Det er vårt ansvar. Så er det myndighetenes ansvar å legge opp til at vi kan gjøre gode valg, sier Myge som mener det er viktig å begrense plastproduksjonen.

Har ikke anbefalt avgift

Miljødirektoratet mener at mer bruk av resirkulert plast har store positive effekter for klimagassutslipp, skriver NRK.

-Likevel har direktoratet ikke anbefalt en avgift for regjeringen. De frykter den kan føre til mer bruk av glass og metall, noe direktoratet «ikke har faglig grunnlag til å si noe om klima- og miljøeffektene av». Og derfor konkluderer altså regjeringen med at en avgift ikke har noen reell målbar effekt, skriver NRK, og siterer revidert nasjonalbudsjett for 2017.

-Her skriver regjeringen at «det er tvilsomt om en materialavgift etter innhold av resirkulert materiale vil ha klima– eller miljøeffekter av betydning.»'

Støtter materialavgift på ny plast

Bryggeriforeningen og Infinitum, som drifter pantesystemet i Norge, mener en materialavgift på ny plast vil gjøre dét mulig å gi opp mot 90 prosent av alle plastflasker evig liv.

Ideen er at jo mer ny plast en flaske består av, jo dyrere blir den. En slik avgift vil stimulere til å bruke mest mulig resirkulert plast, og slik vil det bli mindre behov for å produsere ny plast.

-Dersom vi klarer å resirkulere 90 prosent av alle plastflasker, vil det redusere klimagassutslippene tilsvarende 75 000 biler i året, har drikkevarebransjen regnet ut, skriver NRK.

– Med større andel resirkulert materiale i flasken blir produktet både billigere og mye mer miljøvennlig, sier direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum til NRK.