Feriesesongen står for døren, og mange nordmenn tar med seg bankkort for å ta ut kontanter i utlandet. Der får man ofte valget om man vil ta ut eller betale i norsk eller lokal valuta. Rådet fra bankene er enkelt: Betal i lokal valuta!

- Ikke velg norske

- Betaler du i norske kroner er det butikken som veksler, og de velger ofte dårligere kurs eller høyere valutapåslag for å sikre seg mot valutatap, skriver Sparebank1 Nord-Norge på sine nettsider.

Det samme rådet gir Forbrukerportalen Dinero.no, som skriver at nordmenn kaster bort 1,5 milliarder årlig på å velge norske kroner framfor lokal valuta.

Fikk merke forskjellen

Dinero.no skriver om norske Thomas Fjeld som fikk merke forskjellen da han hadde med seg et helt vanlig bankkort fra Danske Bank da han og familien ferierte på den greske øya Samos i fjor. Han tok ut penger to ganger, noe som ga en merkostnad på over tusen kroner, fordi han valgte kroner.

Første gang tok han ut 600 euro, men valgte å betale i norske kroner.

- Et uttak på 600 euro ville med MasterCards kurser og Danske Banks valutapåslag (2 %) kostet 5.870 kroner. I stedet kostet det Fjeld 6.242 kroner, omtrent 370 kroner mer. Velger du «kortets valuta», altså norske kroner, er det nemlig butikken eller eieren av minibanken som bestemmer valutakursen for deg. Den er alltid høyere enn lokal valuta, og mellomlegget går rett i lomma til banken eller brukerstedet, skriver Dinero.no.

Neste gang tok han ut 800 nye euro, noe som ga 750 kroner i unødvendige omkostninger.

– Det irriterte meg grenseløst. Jeg synes det er helt forkastelig å kreve så mye uten å gi meg beskjed om det på forhånd, forteller Fjeld til Dinero.no.