Onsdag tok Justis- og beredskapsdepartementet endelig beslutning om hvor tjenestestedene skal ligge i de nye politidistriktene.

– I dag er det nye kartet for politi-Norge ferdig tegnet. Nå skal politiet selv få mulighet til å fylle det med innhold og skape et moderne politi, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Legger ned Sømna

Lokalt blir det slik politimester Tone Vangen har bestemt:

Sør-Helgeland lensmannsdistrikt vil omfatte Vevelstad, Brønnøy, Vega og Sømna.

Navnet på tjenestestedene vil bli Brønnøysund lensmannskontor og Vega lensmannskontor.

Det betyr at Sømna lensmannskontor legges ned. Ifølge Vangen har dette følgende effekt:

  • Ett sivilt årsverk berøres

  • To politiårsverk berøres

  • Man antar at man kan spare 227.622 kroner i husleie, renhold, energi o.l.

  • De administrative gjøremålene til Sømna-lensmannen skal kunne frigjøres

72 klager

Politidirektoratet mottok 72 klager og tok én klage til følge, fra Årdal kommune og aviste 22 klager på formelt grunnlag.

Justis- og beredskapsdepartementet fikk oversendt tilsammen 71 klager, inkludert de 22 klagene som Politidirektoratet avviste. Departementet har behandlet samtlige klager om endringer i tjenestested i de nye politidistriktene. Beslutningene er endelig.

– Det er nærmeste patrulje som avgjør politiets responstid, og ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor. Hver klage har blitt behandlet grundig og individuelt i departementet, sier justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen.

Justis- og beredskapsdepartementet har omgjort klagene fra Hemnes kommune (Nordland politidistrikt), Stranda kommune (Møre og Romsdal politidistrikt) og Aurland (Vest politidistrikt). Disse kommunene får dermed behold sitt tjenestested.