Klokka 12.45 i dag starter aksjonen som skal samle flere hundre bønder i hovedstaden. Opptoget går fra Landbrukets hus på Grønland til Stortinget. Årsaken er bruddet i jordbruksforhandlingene.

Kampvilje

- Det sies at det er cirka 5000 bønder her, forteller Per Anton Nesjan fra Vega som er ordfører i Norsk bonde- og småbrukarlag.

Han har tatt plass i Oslo sammen med om lag 50 andre nordlendinger. Bønder fra hele landet har reist til Oslo for å markere at de støtter bruddet i jordbruksforhandlingene. Det vil holdes flere appeller. Det er bonde Tone Rubach fra Grytøy Bondelag i Troms som er først ut. Deretter Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Merete Furuberg som er leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Geir Pollestad, leder av Stortingets næringskomite og til sist Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

- Regjeringen viser ingen vilje til å satse på landbruket, og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sier leder av Norges Bondelag Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Behandling i næringskomiteen

I dag innleder næringskomiteen på Stortinget behandlingen av årets jordbruksoppgjør ifølge NTB. I morgen er det åpen høring.

- Jeg mener Stortinget må legge føringer. De må antakelig vedta et kronebeløp og legge føringer. Da tvinges de tilbake igjen, tror Per Anton Nesjan.

Statens første tilbud i jordbruksoppgjøret hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner, skriver Nationen.

I Oslo er flere tusen bønder samlet for å aksjonere. Fra v: Oddvar Vigdenes, Ola Johansen og Per Anton Nesjan Foto: Hildegunn Nielsen