Den siste uken har det vært tale om en redningsaksjon for spekkhoggerne i Trælvikosen.

Det begynte lørdag i femtiden. 25 båter, 20 kajakker og om lag 100 frivillige fra både lokalsamfunnet og steder som Mo i Rana satte i gang. Sakte i begynnelsen, men etter hvert med både lokkesignaler og banking på jernrør, for å presse spekkhoggerne ut.

I den første planene til spekkhoggerekspertene fra Norwegian Orca Survey skulle spekkhoggerne presses ut øst for Storlamholmen. Men etter å ha undersøkt forholdene i båt på torsdag ble det besluttet at man like gjerne kunne ta dem ut på vestsiden, ved land forbi slakteriet. Dette ble også løsningen lørdag.

Mens skuelystne tok sine plasser langs vannet, men stort sett blant floraen, gikk aksjonen med sakte fart fremover.

Rundt 18.30 var spekkhoggerne inne i bukta ved slakteriet. Først ble det forsøkt å presse med å slå på jernrørene, men så bestemte man seg for å gi dem litt mer ro rundt klokken 19.50.

Så gikk det fort. Klokken 20.25 begynte spekkhoggerne å forsere den siste biten, og gikk raskt ut forbi kjerringholmen.

Etter flere en timers aksjon var spekkhoggerne ute. Den siste ferden gjennomførte de på rundt et minutt.

Flere tilskuere jublet, mens man kunne se Richard Karoliussen fra Norwegian Orca Survey juble i båten. Som en lite armada forlot de osen, og fulgte hvalene ut.

Og så var det over. Men ikke før en av de friviliige kajakkpadlerne hadde veltet, og skapt litt dramatikk. Mannen, som er fra Rana, kunne senere informere BAnett om at det gikk bra, og at vannet etter forholdene ikke var så kaldt. Han ble forøvrig raskt hjulpet opp.

Tårnet på flyplassen hadde gitt godkjennelse for å bruke droner under redningsaksjoner, men utover disse var det ikke gitt noen tillatelse. Disse ble brukt til å holde oversikt over aksjonen.

Planen er å drive spekkhoggerne ut Trælvikstraumen. I åttetiden står de like nord for Lendinga. Foto: Norges kartverk