I statens tilbud i jordbruksforhandlingene foreslår staten å øke bevilgningene over jordbruksavtalen med 2 millioner til verdensarvområdene Vegaøyan og Vestnorsk fjordlandskap og 2 millioner til utvalgte kulturlandskap.

Økes med to millioner

I statens tilbud skrives det følgende om "Utvalgte kulturlandskap i jordbruket og Verdensarvsatsingen Vestnorsk fjordlandskap og Vegaøyan":

"Utvalgte kulturlandskap i jordbruket og verdensarvsatsningen Vestnorsk fjordlandskap og Vegaøyan er begge basert på midler fra både jordbruksavtalen og Klima- og miljø- departementets budsjett. Over Klima- og miljødepartementets budsjett ble bevilgningen økt med 12,5 mill. kroner for 2017. Det er god måloppnåelse og erfaring med disse helhetlige områdesatsingene. Statens forhandlingsutvalg foreslår en økning av midlene med 2,0 mill. kroner til utvalgt kulturlandskap i jordbruket for å følge opp iverksetting av tiltak i de nye områdene, samt en økning i midlene til verdensarvområdene Vestnorsk fjordlandskap og Vegaøyan med 2,0 mill. kroner, slik at total avsetning blir 13,5 mill. kroner for 2018. Det understrekes at når det fastsettes bruk av midlene har verdensarvstyrene fleksibilitet til å prioritere tiltak innenfor rammen, slik at det over tid utløses høy jordbruks- og beiteaktivitet i disse områdene."

Sikrer kulturlandskapet

I tilbudet slås det fast at aktiv landbruksdrift er nødvendig for å ivareta kulturlandskapsverdiene i begge satsingene.

«Verdensarvsatsingen skal styrke jordbruket i to verdensarvområder på UNESCOs liste. Midlene går til å sikre fortsatt drift og skjøtsel i områdene. Organisering og ansvarsforhold når det gjelder forvaltningen i hvert enkelt verdensarvområde, bestemmes i stor grad lokalt. Verdensarvmidlene over jordbruksavtalen har vist seg å være viktige for grunneierne for å sikre at arealer holdes i hevd og blir beitet».

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket og verdensarvsatsningen Vestnorsk fjordlandskap og Vegaøyan er begge basert på midler fra både jordbruksavtalen og Klima- og miljødepartementets budsjett. Over Klima- og miljødepartementets budsjett ble bevilgningen økt med 12,5 millioner kroner for 2017. Ifølge staten er det god måloppnåelse og erfaring med disse helhetlige områdesatsingene.

Fornøyd Nesjan

Styremedlem i Nordland Bonde- og Småbrukarlag Per-Anton Nesjan framhever at både Vega Bonde- og Småbrukarlag og Nordland Bonde- og Småbrukarlag i en årrekke har krevd økning i midlene til Vegaøyan verdensarv.

- Nå er denne innsatsen kronet med hell, sier Nesjan.

- Formuleringene i teksten fra staten er som klippet ut av våre innspill i saken. Det kan ikke poengteres nok hvor viktig tiltakene for å sikre beiting i verdensarvområdet er for å sikre verdensarvverdiene, understreker han.

Styremedlem i Nordland Bonde- og Småbrukarlag Per-Anton Nesjan sier at både Vega Bonde- og Småbrukarlag og Nordland Bonde- og Småbrukarlag i en årrekke har krevd økning i midlene til Vegaøyan verdensarv. Foto: Jøran Horn