«Nei til tvang! For lokaldemokratiet!» var dagens parole på 1.maifeiringen på Terråk, hvor bindalingene møtte tallsterkt opp for å gå i tog og lytte til dagens talere.

—Vi har jo som politikk å ta hele Norge i bruk, noe som også bør gjelde på 1. mai, smilte Trygve Slagsvold Vedum før 1.maitoget la i vei fra rådhuset på Terråk.

Partitopp-besøk

Mens storbyene vanligvis får partitoppenes oppmerksomhet, sto Bindal i fokus for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i årets 1.maifeiring. Senterpartilederen mente at regjeringens vedtak om å slå sammen Bindal med Nærøy, Leka og Vikna bar preg av dårlig håndverk og kun var gjort for å vise handlekraft.

—Regjeringen har ikke brakt på bane noe argument som kaster lys på hva den mener gjør Bindal forskjellig fra andre kommuner som regjeringen kunne valgt for tvangssammenslåing, men lot være. Dessuten viser den en grunnleggende forakt for lokaldemokratiet når den går i mot lokale vedtak og folkeavstemninger. Med dette som bakgrunn, tror vi at kommuereformen har liten støtte blant folket.

Han understreket også Senterpartiets løfte om at om partiet kommer i posisjon etter stortingsvalget til høsten, så skal vedtaket om tvangssammenslåing oppheves.

—Om vi kommer til makt, så skal dette inn som på de første sidene av den nye regjeringens forslag til endring av statsbudsjettet. Vi er glade for at Arbeiderpartiet også har registrert uroen blant folk og dermed har kommet ned på vår side i denne saken.

Fortsatt en øy

—Distriktenes utfordringer løses ikke med sammenslåinger og sentralisering. Leka vil fortsatt være en øy, og utfordringene vil forbli de samme, uansett hva som vedtas i Oslo, understreket en offensiv Slagsvold Vedum. De rundt to hundre som deltok i toget fra rådhuset til skolen på Terråk mandag formiddag, under parolen «Nei til tvang! For lokaldemokrati!», fikk følge av drøyt hundre til inni samfunnshuset.

Etter at Jens Christian Berg, styremedlem i Fagforbundet Bindal, ønsket publikum og medarrangørene Bindal Arbeiderparti og Bindal Senterparti til lykke med dagen. Etter sanginnslag av sanggruppa Kviin, entret Arbeiderpartiets Lisbeth Berg-Hansen podiet som dagens første taler. Berg-Hansen la særlig vekt på arbeidet fordums slekter la til grunn for velferdsstaten Norge og at fellesskapsverdiene disse er tuftet på i dag er under press fra flere hold. Den tidligere fiskeriministeren la også sterk vekt på betydningen fiske og landbruk har hatt for utviklingen av landet og dens framtidige betydning for bo- og sysselsetting i distriktene.

—Nye jobber i Bindal må bygge på våre lokale fortrinn, som jordbruk, reiseliv, mineraler og fiske, sa Berg-Hansen, som også i tråd med dagens parole tok et kraftig oppgjør med vedtaket om tvangssammenslåing og -flytting av Bindal og kommunene i Ytre Namdal.

—De sier vi vil bli landets største havbrukskommune, noe som vil utløse statlige arbeidsplasser i kommunen. Opp med hånda de som tror disse kommer til Bindal? utfordret hun salen. Samtlige hender forble nede.

—Vår framtid hviler i våre hender og på våre skuldre. De beste løsningene finner man nær dem det gjelder. Kommunesammenslåing skal skje basert på frivillighet, ikke tvang, avsluttet Berg-Hansen til solid applaus.

Pass og politi

Trygve Slagsvold Vedum var neste taler ut, og tok opp tråden etter Berg-Hansen om at velferdsgodene ikke må tas for gitt. Deretter ga han klar beskjed om hva han mente om regjeringens reformer.

—Fire år med sentralisering og økte forskjeller er nok! Regjeringens reformer har et felles mål: sentralisering og stordrift. Dette mener vi er et tilbakeskritt, sa en svært engasjert Slagsvold Vedum og viste til kommune-, politi- og NAV-reformene.

—I stedet for å dra til nabokommunen for å skaffe seg pass, må bindalingen nå reise til Namsos. Nærpolitireformen har blitt en fjernpolitireform. Senterpartiet mener at nærhet ikke er gammeldags, fortsatte han. Av andre saker senterpartilederen frontet, var kampen for at eierskapet til landets naturressurser skal sikres nasjonalt og globalt, samt at han varslet et oppgjør med «nytalen» til regjeringen.

—Man kaller det ikke en «demokratireform» når man bruker tvang. Mener man at man ikke er tjent med mange tjenestesteder for politiet hele landet over, så får man heller si det, enn å kalle det en «nærpolitireform», slo hedmarkingen fast.

—Sentraliseringen tar ikke hensyn til helheten. Den fører til mindre arbeidsmarked i distriktene, noe som igjen gjør det vanskeligere for folk å komme tilbake dit, fulgte han opp.

—Bruk stemmen din. Gå og stem, så vinner vi! Avsluttet Slagsvold Vedum til rungende applaus. Bindals ordfører Britt Helstad (Ap) gledet seg over et vellykket arrangement som også nabokommunene hadde engasjert seg i. Ordførerne fra Nærøy og Leka var også å se blant publikum.

—Vi setter stor pris på at naboene våre viser tvangsvedtaket har betydning for flere enn bare Bindal. Dette er en fin anledning til å vise vår uenighet med det som er gjort nede i Oslo, fastslo ordføreren.