En mann fra Vefsn er i Alstahaug tingrett dømt til 50 dager ubetinget fengsel for brudd på bokførings- og straffelovens bestemmelser om føring av regnskap.

Tidligere dømt

Mannen var styreleder og daglig leder for et aksjeselskap som nå er konkurs, og i ett år og fire måneder, mellom 2014 og 2015, unnlot han å føre regnskap.

Han er tidligere straffet for overtredelse av regnskapsloven, og ble dømt til 30 dager ubetinget fengsel for dette i 2004.

3,7 millioner i omsetning

Retten har hatt vansker med å beregne hvor stort beløp det ble omsatt for i denne perioden, men mener etter konsultasjon med kemner og bostyrer at det ligger på om lag 3,7 millioner kroner.

– I dette tilfellet dreier det seg om en periode på ett år og fire måneder hvor bokføringen i 2015 var totalt utelatt. Ved at deler av bokføringen har vært totalt utelatt har den samlede omsetningvært utfordrende å beregne, kommenterer dommerfullmektig Tarjei Magnus Hugaas i dommen.

Mannen erkjente forholdene, og avga en uforbeholden tilståelse i retten. Saken gikk derfor som tilståelsesdom.

Ubetinget fengsel er hovedregelen

Retten mener at omsetningen tilsier at det skal reageres med ubetinget fengsel, og tilståelsen hensyntas i noen grad, men samtidig er retten av den oppfatning at den ikke har hatt noen betydning i denne saken, ut over at den har gått som tilståelsessak.

Saken ble anmeldt i desember 2015, og har altså blitt gammel. Dette tillegges ikke særlig betydning, da det i slike saker må påregnes en viss tid hos politiet for å gjennomgått regnskapsmateriale, bostyrers sluttinnberetning kom først til politiet i november 2016. Retten presiserer at saken kunne vært etterforsket raskere, men mener ikke det foreligger noe brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), som tilsier reduksjon i straffen.

Vedtok dommen

Den mener heller ikke at visse personlige forhold hos mannen gjør at man kan fravike hovedregelen om ubetinget fengsel.

Derfor dømte retten mannen til 50 dager ubetinget fengsel. Uten tilståelsen ville straffen være 60 dager.

Mannen vedtok dommen på stedet.