Tirsdag var Tommy Lande fra Brønnøysund på jobbintervju. Han bor for tiden i Manly utenfor Sydney i New South Wales i Australia, dit han flyttet i mars.

Han fikk jobben, som personlig trener, og alt var i sin skjønneste orden. Han var også «sponset» av arbeidsgiveren for et såkalt 457-visum. Bare minutter senere meldte australske medier imidlertid at statsminister Malcom Turnbull fra Det liberale partiet hadde avskaffet det såkalte 457-visumet.

– Håpløst

– Jeg mener det er håpløst, og det kunne blitt gjort på en helt annen måte enn dette. Det er så mange som rammes av denne endringen. Og spesielt når det endres bare over natta, med umiddelbar virkning, sier brønnøyværingen.

Han har forståelse for at den australske regjeringen ønsker at egne innbyggere skal ha mulighet til å få seg jobber, men mener at det ikke er slik at utlendinger kommer og tar jobbene fra dem.

– I et så stort land som Australia, så er man avhengig av å arbeidskraft fra hele verden, mener han.

– Feil måte å gjøre det

Ifølge Lande er en av grunnene til denne endringen at bedrifter i Australia ikke skal kunne hente ansatte i Asia og betale dem luselønn.

– Jeg skjønner hvor de vil, men føler det er helt feil måte å gjøre det på. Det kunne blitt gjort på en bedre måte, uten at «uskyldige» hadde blitt rammet. På grunn av de nye endringene, så er det mange familier som kommer til å slite, da en del bare har 457- visumet og får ikke fornyet dette til permanent opphold etter fire år.

Mindre enn én prosent

Før endringen trådte i kraft var det mulig å få permanent opphold på denne måten.

– Australia kommer til å gå glipp av mye god arbeidskraft med denne politikken, og det er flere opprør mot endringene, både fra utenlandske og australske arbeidsgivere, ansatte og lignende.

Ifølge australske medier er det godt under én prosent av den australske arbeidsstyrken som arbeider under slike 457-visum. Kritikere av endringen har derfor pekt på at den i liten grad vil hjelpe australske arbeidsledige å komme i arbeid.

– Jeg mener det er bra at de skal få deres «egne» ut i jobb, men tydeligvis er det mer enn nok jobber til at både australske og utenlandske skal få mulighet til å jobbe. Å ha utenlandsk arbeidskraft, som får betalt minimum minstelønn er bare er positivt for landet, da dette gjør at nivået heves, og gjør at flere bare må strekke seg lengre for å bli bedre. Kan man språket godt nok, samtidig som man har en god utdanning og en faglig tyngde som Australia trenger, så ser jeg ingen grunn til at utenlandske også skal stille sterkt på jobbmarkedet her nede, mener Lande.

Mellom juli 2007 og desember 2016 kom det 1.271 personer til Australia med et slikt visum, for å arbeide som personlige trenere eller lignende, ifølge ABC.

– Må finne andre muligheter

Nå ser Lande etter andre løsninger.

– Jeg må prøve å finne andre muligheter for å kunne jobbe her.

– Finnes det andre visumtyper?

– Ja, forhåpentligvis. Jeg må snakke med en immigrasjonsadvokat, sier han.

Han har fortsatt lov til å være i landet,

– Det ordner seg på en måte uansett. Jeg har fortsatt lov til å være her i Australia til mars 2018, så de blir ikke kvitt meg så lett.

Vil bruke utdanningen

Lande har også vurdert å søke på et såkalt skilled visa som osteopat, som er det egentlige yrket hans. Akkrediteringen er ifølge ham håpløs for at han skal få lov til å jobbe som osteopat der nede.

– Det hadde kostet meg 46.000 kroner å gjennomføre prosessen og attpåtil tatt over seks måneder med utfylling av skjemaer, teoretisk eksamen, praktisk eksamen, «lærling-tid» og en eksamen til. Helt håpløst system og det er kjipt at når man har tatt en fireårig utdannelse som er godkjent over hele verden, så skal det være så vanskelig å jobbe med profesjonen min i Australia. Jeg har tross alt utdannet meg til dette for å få lov til å jobbe med behandling, og så er dette måten det blir gjort på. De vet i hvert fall hvordan de skal ivareta sine egne, og er ikke veldig gode på å ivareta andre nasjonaliteter som ønsker å komme å jobbe for dem, mener han.

Likevel trives han godt.

– Sånn sett bort fra alt dette styret, så trives vi ekstremt godt i dette landet. Fantastiske folk, nydelige strender, fint vær, masse aktiviteter hele tiden, ja, vi storkoser oss. Derfor det er så kjipt at det australske systemet er litt tungvint, legger han til.

Kritikk fra fagforening og opposisjon

Endringen har som nevnt møtt motstand, blant annet fra fagforeninger. Mark Morey, en fagforeningsleder i New South Wales, mener planen i realiteten ikke innebærer noen endring.

– Det vi egentlig trenger er å gå gjennom dette fra bunn til topp, slik at utnytting av migranter og sosial dumping blir skikkelig håndtert, og australske standarder overholdes og forbedres, sier han til News.com.au.

Opposisjonsleder Bill Shorten (Arbeiderpartiet) har også angrepet planen på Twitter.

– Den eneste jobben Malcom Turnbull bryr seg om å berge er sin egen, skrev han.

– Må prioritere egne borgere

Turnbull svarte på sin side at Shorten, i sin tid som arbeidsminister i Australia, tok «gullmedaljen i å gi ut 457-visum».

– Faktum er at australske arbeidere må prioriteres på det australske arbeidsmarkedet.

Statsministerens politikk får også støtteerklæringer, blant annet fra den konservative senatoren Pauline Hanson, som leder det høyreorienterte partiet One Nation, og som hevder at endringene er på grunn av hennes parti.

En annen støttespiller er Professor Lesleyanne Hawthorne ved Universitet i Melbourne, som har analysert statistikken fra visasystemet, og mener definitivt at det blir utsatt for manipulasjon. Hun mener det er klare fordeler med det eksisterende systemet, men at det trenger reform.

– Jeg støtter virkelig behovet for endring. På flere områder bringes det inn folk uten nevneverdig arbeidsmarkingstesting, for å se om lokale arbeidstakere kan ta jobbene, mener hun ifølge News.com.au.