Torsdag kveld ble det kjent at Steinar Bastesen skal stille som 1. kandidat til stortingsvalget for Kystpartiet Hordaland i år. Opprinnelig ville Bastesen fra Brønnøysund gjøre politisk comeback på fylkeslista til Troms.

Mistillit

- Hvorfor trakk du deg fra lista til Kystpartiet i Troms?

- Under valget av leder ble det klart at Kystpartiet i Troms stemte mot meg. Dette er en form for mistillit. Det er flere årsaker til at jeg trekker meg fra denne lista, men dette er hovedårsaken, sier Steinar Bastesen til BAnett.

Han sier han har fått flere henvendelser fra Hordaland og ser frem til å drive valgkamp for dette fylket.

- Jeg tror ikke det blir så veldig forskjellig fra å representere Troms. Kystfolk er kystfolk over hele landet. Vi sliter alle med de samme problemene. Det er om å gjøre å få folk i Oslogryta til å forstå at det er i distriktene produksjonen skjer, mens det er i Oslo hovedkontorene er. Vi må slåss for dette innenfra, mener Bastesen.

Misforstått

Egil Fjellstad er styremedlem i Kystpartiet i Troms og Finnmark og sitter samtidig i hovedstyret til Kystpartiet. Han har en annen oppfatning enn Bastesen på hva som skjedde under landsmøtet forrige helg der Per-Roger Vikten ble valgt til ny leder av partiet.

- Det var neppe bare vi i Troms som stemte mot ham. Vi fra Troms mente det var bedre at Bastesen skulle fronte oss fra stortinget. Han var kandidat til ledervervet under landsmøtet, men ble ikke valgt. Det er slett ikke mistillit. Vi mente bare at han ville gjøre en bedre jobb om han bare var stortingspolitiker og ikke leder for partiet, sier Fjellstad som også hevder at Bastesen var foreslått som 1. kandidat i Hordaland allerede før landsmøtet i Troms og Finnmark ble avholdt. Nå må de finne frem til en ny kandidat til stortingsvalget. Dette skal være klart over helga.

- Det er beklagelig at han trakk seg. Dette var ikke vår intensjon, sier Egil Fjelldal.

Glede i Hordaland

Kystpartiet Hordaland har aldri tidligere vært representert på stortinget. Dette regner de med de kommer til å få i år med Bastesen på topp.

- Det er klart at det å ha støtte fra Steinar Bastesen betyr mye, Steinar er  jo Kystpartiet, og at vi i tillegg har fått Dan Odfjell med vil jo ytterligere styrke vår posisjon i Hordaland fremover, sier leder i Kystpartiet Hordaland Harald Kremner.

Han sier også at de har hatt flere samtaler med Bastesen vedrørende fremtidig aktivitet.

- Vi spurte Steinar om han ville være vår 1. kandidat og basert på Kystpartiet Hordalands planer og strategi i denne valgkampen valgte Steinar og akseptere plassen, noe vi selvsagt verdsetter høyt, holder Kremner fast.

Bastesen vil ikke flytte til Hordaland, basen vil fortsatt være i Brønnøysund.

- Hva er de viktigste sakene for Kystpartiet i Hordaland?

- Det er selvsagt mange viktige saker, men for å prioritere vil nok det å ha en folkeavstemming for å si opp EØS-avtalen, arbeidsplasser for Norges egne innbyggere, eiendomsskatt, strøm og nettleie være saker av stor betydning for folk. Lokalt i Hordaland må vi få stoppet utbygging av prestisjeprosjekter som bro over Bjørnefjorden (ferjefri E39) og bruke pengene til å rassikre eksisterende veinett slik at folk kan kjøre trygt, dette gjelder jo selvsagt alle steder i landet.

Lukket oppdrettsanlegg

Bastesen selv har andre områder han ramser opp som viktige når han får samme spørsmål.

- Lukket oppdrettsanlegg i sjø er veldig viktig. I tillegg til samferdsel og infrastruktur. Vi er opptatt av bosetting på kysten og arbeidsplasser spesielt til ungdom, sier Bastesen.

Han har to perioder bak seg på stortinget for Kystpartiet, siste periode ble avsluttet i 2005. 12 år etter vil han tilbake til hovedstaden.

- Jeg gikk nettopp gjennom saker jeg hadde ansvar for da jeg satt der. Det var 11 saker jeg hadde ansvar for i denne tiden. Det tror jeg ikke mange andre har hatt, hevder Bastesen.

Grunnen til at han har involvert seg nå er at Kystpartiet har fått synkende oppslutning ved de siste stortingsvalgene.

- I 2004 fikk vi 41.000 stemmer, ved siste valg 3000 stemmer. Vi har blitt et veldig lite parti. Du trenger ikke være professor for å skjønne at dette ikke går, sier Steinar Bastesen som begynner valgkampen i mai og regner med flere turer til Hordaland.