Flatøy har sendt brev til kommunen der han på vegne av foreningen Vega ungdomsråd ber om at «saken utsettes til alle berørte parter blir hørt, slik at vi sammen kan finne en god løsning.»

– Jeg synes det er merkelig at kommunen ikke har tatt kontakt med oss om saken. Ifølge FNs barnekonvensjon har barn rett til å høres i saker som angår dem. Men Vega ungdomsråd ble altså opprettet i 1997, i samarbeid med kommunen, og er i beste velgående. Vi ble tipset om saken tidligere denne uken, og holdt et ekstraordinært styremøte tirsdag, sier Flatøy.

Der ble det laget en uttalelse som ble sendt til kommunen. I brevet henvises det til at Vega ungdomsråd har eget organiasjonsnummer, 981 395 980, og driver ungdomsklubben Harrys kafe.

– Vi driver det største fritidstilbudet for ungdom på Vega og vi har stor tillit blant ungdommen. Det siste årsmøtet ble holdt i oktober i fjor. Vi annonserte det med plakater og orienterte om det på skolen. 14 frammøtte valgte dagens styre som består av seks medlemmer og fire varamedlemmer. Styret består av folk i alderen fra syvendeklasse og oppover. Jeg er 20 år og den eldste i styret. De andre i styret er nestleder Sander Marken, Uno Tommy Rautila, Natalie Vedal, Nadja Holmen og Vetle Eidem, forteller han.

Eget husstyre

Et eget styre er ansvarlig for huset der Harrys cafe er.

– Det er i tillegg tre leiligheter og et solarium i huset som eies av Vega ungdomsråd. Husstyret består av myndige personer og Tor Einar Santi er styreleder. De står for den økonomiske driften av huset med vedlikehold, og bestemmer om det eventuelt skal ansettes en daglig leder, forteller Flatøy.

Vega kommune støtter Vega ungdomsråd og Harrys cafe økonomisk.

– Vi får 60.000 til drift av klubben og støtte til det alkoholfrie arrangementet vi har natt til 17. mai, forteller Flatøy.

Harrys kafe har åpent på fredagene.

– Vi åpner klokken seks. 5.-7. klassingene får i utgangspunktet være der til ni. Men ofte helt til stengetid klokken 23. Det er opp til de eldre elevene. I vinterferien har vi hatt åpent to dager. Vi arrangerer også LAN og Harry-helg med qiuz, dataspill og andre aktviteter, grøtfest i desember er også fast, forteller Flatøy.

Vil ha nytt, kommunalt ungdomsråd

Saken kommer opp i kommunestyret etter initiativ fra Uno Tommy Rautila. Han sitter også i styret i Vega ungdomsråd. Fram til januar i år var han leder i Helgeland ungdomsråd.

I saksframlegget til kommunestyret henvises det til en henvendelse fra Rautila.

«Med bakgrunn i henvendelse fra Helgeland ungdomsråd v/leder Uno Tommy Rautila, ble det avholdt et møte med Vega kommune og Helgeland ungdomsråd v/2 representanter 15.02.2017 om etablering av et kommunalt ungdomsråd.», framgår det i saksframlegget.

– Alle andre kommuner på Helgeland har et kommunalt ungdomsråd. Det mener jeg også Vega bør ha. Dagens ungdomsråd har fungert godt, men et kommunalt ungdomsråd vil gjøre samarbeidet med kommunen  lettere. Og det trenger vi, for det er veldig mye arbeid å drive Harrys cafe, sier Rautila til BAnett.

– Du støtter altså ikke brevet Tord Flatøy har skrevet på vegne av Vega ungdomsråd?

– Det ble kalt inn til hastemøte uten saksliste og jeg hadde ikke anledning til å møte. Og vi som ikke var enige fikk ikke være med å bestemme det som ble skrevet i brevet til kommunen, sier Tommy Uno Rautila.

«Vi ber om at saken blir utsatt og sendt på høring til alle berørte parter slik at vi sammen kan finne en god løsning», konkluderer altså Vega ungdomsråd i sitt brev til kommunen.

Positiv innstilling fra rådmannen

Vega kommune vedtok i 2015 å slutte seg til ordningen med regionalt ungdomsråd på Helgeland. I saksframlegget til fredagens kommunestyremøtet omtales Harrys cafe.

«Det regionale rådet har vært representert med ungdom fra Vega, ikke fra et kommunalt opprettet ungdomsråd, men fra «Harry cafe ungdomsklubb».

I forslaget til vedtekter heter det innledningsvis at «Vega Ungdomsråd kan bestå av ungdom i alderen 12 år – til og med 25 år. 2. Ungdomsrådet skal ha 5 medlemmer m/personlige varamedlemmer. Disse fordeles med 2 fra Vega barne- og ungdomsskole(VBU). 2 fra Brønnøysund videregående skole (VGS) og 1 åpen plass som blir valgt på Harry cafe ungdomsklubb. Funksjonstid følger skoleåret».

Videre står det at ungdomsrådet organisatorisk skal være direkte knyttet til ordføreren, eller den ordføreren utpeker til politisk kontaktperson, som også har møte- og talerett i ungdomsrådet.

Ungdomsrådet skal være høringsinstans for barne- og ungdomssaker til kommunestyre og har møte- og talerett i kommunestyret, og kan også på eget initiativ ta opp saker som opptar dem.

Det foreslås satt av 10.000 kroner til et eget budsjett for ungdomsrådet.

Rådmannens innstilling er positiv:

«Vega kommune vedtar foreliggende forslag til vedtekter for Vega ungdomsråd. Arbeidet med å etablere ungdomsrådet og engasjere ungdommer i Vega vil starte umiddelbart.»

Vi ber om at saken blir utsatt og sendt på høring til alle berørte parter slik at vi sammen kan finne en god løsning", skriver leder for Vega ungdomsråd, Tord Flatøy i sitt brev til kommunen. Foto: Selfie