Til sommeren går Gerd Gabrielsen av med pensjon etter mer enn tre tiår ved kirkekontoret i Brønnøy.

- Det nærmer seg 34 år, så de første dåpsbarna jeg hadde med å gjøre har kommet tilbake og giftet seg for lenge siden, forteller hun med et smil.

Mye helgearbeid

Gabrielsen startet som kirketjener i 1983.

- Jeg begynte med en med en spade i hånden og har vært med på en rivende utvikling. Det har vært mange fine år med varierte oppgaver. Den første tiden hadde kirketjenere bare fri fire helger i året, ut over ferien. Nå er det én frihelg i måneden. Og som daglig leder har man som hovedregel helgefri. De første årene var kirkekontoret i prestegården. Så bar det til Handverksenteret og i 2008 flyttet vi til gammelskolen her, forteller hun.

Jobben som daglig leder består i å administrere menighetene i Brønnøy, Velfjord og Tosbotn.

- Jeg har ansvar for den praktiske tilretteleggingen av alt som skjer i menighetene, med alt fra gudstjenester og begravelser til attestering av regninger. Men jeg har ikke noe med prestene å gjøre. De holder passende nok til over oss, sier Gerd lattermildt, og kikker opp mot andre etasjen.

Digital kirkebok

Stillingen innebærer også kirkebokføringen.

- Det vil si å melde inn dåp, bryllup og begravelser. En lovendring for fem-seks år siden gjør at den gode gamle kirkeboka nå er en saga blott. Alt registreres digitalt. Den første datamaskinen vi fikk sto i sakristiet og ble brukt på deling av alle, forteller hun.

I første etasje har også kirkeverge Jan Edgar Kristiansen kontor. Den verdslige delen av kirkekontoret består i tillegg av diakon Gry Netland-Ebbesen, trosopplærer Roy Magnus Langås, organistene Oddmund Schanche og Svetoslav Argirov, prostesekretær Anne-Elise Krokvik og kirketjenerne Dagrun Bjørgan og Hans-Petter Pedersen.

Sistnevnte er foreløpig inne i et tre måneders engasjement for Laila Henrichsen, som er tilsatt som Gerd Gabrielsens etterfølger.

Henrichsen begynte som kirketjener i fjor sommer, etter rundt 20 år i Larsens begravelsesbyrå. Brønnøy kirkelige fellesråd lyste ut stillingen som daglig leder internt.

I tospann til juni

- Da jeg så utlysningen på oppslagstavla tenkte jeg "yes". Og jeg er vedig takknemlig for at jeg får jobbet ett år sammen med Gerd før hun slutter, sier Henrichsen.

Gabrielsen ser fram til å tre inn i pensjonistenes rekker og overlater gladelig ansvaret til sin etterfølger.

- Jeg har hatt mye med Laila å gjøre opp igjennom også før hun begynte som kirketjener. Etter at hun kom hit har hun gjort en kjempejobb og jeg er veldig trygg på at hun er den rette til å ta over, sier Gerd Gabrielsen.