2. mars er det kommunestyremøte i Bindal, hvor kommunestyret blant annet skal ta stilling til byggingen av en industrikai på Terråk og Brukstomta Næringsparks søknad om mer penger.

Torsdag ble det sendt ut ytterligere en sak til sakslisten: Opprettelse av en ny stillingshjemmel som fastlege.

Ledig stillingshjemmel

I saksopplysningene påpekes det at kommunen i dag har tre stillingshjemler som fastlege. De er besatt med stabil arbeidskraft og utgjør grunnstammen i driften av legekontor og legevakt i kommunen. To av legene vil i løpet av to år oppnå en alder (60 år) som kvalifiserer til fritak for legevakt.

Samtidig har kommunen en hjemmel som inngår i turnuslegeordningen. Hjemmelen har ikke vært besatt siden høsten 2015. Hjemmelen er i dag besatt som et løpende vikariat som fornyes hver sjette måned i påvente av søknad fra turnuskandidat. Fylkesmannen i Nordland kan, etter søknad, frita Bindal kommune for deltakelse i turnuslegeordningen.

Venter få kandidater

Bindal kommnune vurderer det som lite sannsynlig at turnuskandidater vil søke til Bindal kommune i utstrakt omfang i tiden fremover.

- Dette er basert på vår erfaring fra høsten 2015 samt erfaring fra andre kommuner i distriktet. I tillegg har den siste turnuskandidaten ved legekontoret rapportert et dårligere læringsutbytte enn forventet fra sitt opphold og fått delvis medhold fra Fylkeslegen i dette. Dette er ikke knyttet til driften av kommunens legetjeneste, men til det generelle læringsutbytte fra turnus på mindre legekontor. Dette gir grunn til å tro at Fylkesmannen vil gi Bindal fritak fra deltakelse i turnuslegeordningen, heter det i vurderingen.

Det anses som at dagens løsning med å ansette vikarleger i seks åneders vikariater er ikke en bærekraftig løsning på sikt, hverken for driften av legetjenesten i kommunen eller for vedkommende lege i stillingen. Bindal kommune har i dag en vikar som har akseptert flere påfølgende vikariater, men kommunen ønsker å tilby en større jobbsikkerhet.

-  I tillegg vil et redusert behov for konstant rekruttering og opplæring klart lette driften av legetjenestene generelt, heter det.

Rådmann innstiller til at politikerne vedtar å opprette en ny stillingshjemmel som fastlege og at kommunen samtidig søker Fylkesmannen i Nordland om å bli unntatt fra turnuslegeordningen.